11 °C

Установено е замърсяване на реките Чая и Юговска с цианиди

Късно днес при извършено контролно пробонабиране  на водите на реките Чая (Чепеларска) и Юговска са установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково, съобщават от МОСВ. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил незабавно проверка, която ще бъде направена утре сутринта. Проверката ще започне от разклона за Югово на пътя Асеновград - Смолян, като Димитров ще присъства на място. 

“Басейнова дирекция” - Източнобеломорски район е изпратила предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в двете реки и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК-Пловдив и РЗИ-Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чая, а “Напоителни системи” следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на град Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини