22 °C

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени, с отсрочка за превозвачите

Това е най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години насам. Това цели генериране на повече приходи за пътищата. До момента тази тежест беше поета от леките автомобили, а сега вече тя ще бъдат поета и от тежкотоварните автомобили.

По думите й тази реформа освен икономически ползи, ще изведе и сивия сектор с по-добър контрол, като системата ще има връзка с МВР и митници.

Регионалният министър потвърди за пореден път, че тол системата е в техническа готовност за търговска експлоатация от 1 март.

Аврамова поясни, че досега са изпълнени всички искания на превозвачите, като са направени отстъпки по отношение на обхвата на тол системата и намаляването на тарифите.

Стартираме с най-ниските тарифи в Европа за тежкотоварните автомобилите, както и с най-малкия обхват, подчерта министърът.

Тя обясни, че според бранша ще бъдат постигнати приходи от 450 млн. лв. с тези тарифи и с този обхват на системата. Според нея обаче тази цел няма да бъде постигната и затова ще наблюдават развитието на тол системата и ако се наложи от 1 юни ще бъдат направени промени.

Петя Аврамова е категорична, че трябва да има надпартиен консенсус за тол системата.

Има икономически и политически интереси, от всяко искане на превозвачите опозицията се опитват да извлече политически дивиденти, изтъкна регионалният министър.

Тя призова превозвачите да пътуват с маршрутни карти до 27 март, докогато премиерът даде срок на превозвачите да се оправят с доставчиците на услуги. 

По отношение на премахването на винетките за някои райони, министър Аврамова припомни, че винетната система е въведена от 2005 г. и оттогава работи с обхвата, с който е в момента, добавяни са единствено нови отсечки.

Новият начин на контрол, които сме въвели притесни хората, които са карали без винетки, добави регионалния министър.

И в студиото на БиТиВи зам.-министър Николай Нанков заяви, че тол системата няма да бъде отлагана, ще тръгне на 1 март и то с функционалностите, които се предлагат в момента. Нанков припомни срещата с превозвачите от януари месец, когато на мъжка дума са се договорили за пробен период от три месеца. Ако за тези месеци не се събере сумата от 100 млн. лв. от трафика, ще трябва да се преразгледа системата.

Нанков подчерта, че разчита на коректното отношение на бизнеса в този момент.

"Знаем от какви ценови диапазони започнахме, знам какви са сега - за тежкотоварен автомобил над 12 т - 10 ст. на км, 1 ст. на автобус. Първоначалните разчети бяха за около милиард приходи. Сега годишният ни план е 450 млн. лв. от тол такси, ако не успеем в рамките на три месеца от старта на тол системата да съберем около 100 млн. лв. означава, че ще преразгледаме както обхвата на пътищата, така и тарифите", допълни ресорният зам.-министър.

Нанков припомни и всички отстъпки, които са направени до момента на превозвачите, като заяви, че се надява най-накрая да не се окажат напълно безплатни всички републикански пътища и изобщо пътищата в страната.

Нанков посочи, че за това са се разбрали с превозвачите още през януари и разчита да спазят думата си да не протестират, ако заложената сума не бъде събрана.

"Това е най-важната реформа на транспортния сектор в рамките на настоящия мандат - леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента, заяви Нанков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини