ЕС вижда риск от голям международен конфликт в Идлиб (видео)

Напрежението в сирийската провинция Идлиб може да ескалира в по-голям международен конфликт, предупреди върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс". Борел добави, че блокът ще обмисли всички необходими мерки, за да защити интересите си в сигурността.

"Настоящата ескалация трябва неотложно да спре. Има риск тя да прерасне в открита международна военна конфронтация, да причини непоносимо хуманитарно страдание и да постави цивилни в опасност", написа в "Туитър" Борел.

"ЕС призовава всички страни за бърза деескалация и изразява съжаление за жертвите", посочва още той.

Междувременно според турски медии стотици мигранти се насочват към турските граници с Гърция и България часове след като представители на Анкара заявиха неофициално, че Анкара повече няма да спира сирийци, бягащи от войната, по пътя им към Европа.

Това следва ескалация в напрежението в сирийската провинция Идлиб, където 33-ма турски войници (преди това се съобщаваше за 22 жертви) бяха убити при въздушен удар на сирийски правителствени сили. С инцидента се свърза и Русия, която фактически контролира въздушното пространство в района, но която обвини Турция, че войниците ѝ не е трябвало да бъдат там. Руски издания пишат, че Москва и Анкара са се оказали на ръба на пряк военен конфликт.

За турски медии и катарската телевизия "Ал Джазира" (която потвърждава съобщението на "Ройтерс" за отваряне на границата) правителството в Анкара съобщи снощи, че няма промяна в бежанската му политика, но вече не може да се справи с миграционната ситуация на границата си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини