Тодоровден е, празнуват близо 130 хиляди българи

В първата събота от Великденските пости църквата почита паметта на Свети Теодор Тирон.

Според поверието по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник.

Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито. Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Легендата разказва, че на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха.
Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с кушии. Победителят в състезанието се окичва с венец, а в дома на стопанина му се извива дълго хоро. На този празник жените правят и раздават обредни питки за здраве. На трапезата задължително трябва да присъстват картофи, пита, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща.

Общо 129 370 са имениците днес. По данни на НСИ мъжете, които имат повод да черпят на Тодоровден, са 76 112, а жените 53 258.

Днес да почерпят повод имат също и Божидар/а, което е българският еквивалент на името Теодор/а, както и производните Доротея, Дора, Дорияна, Дорина.

В Асеновград празникът ще започне с поход до параклис "Свети Тодор" в местноста Параколово, където ще бъде отслужен водосвет. Ще се проведат и традиционните конни надбягвания – кушии.

Програма:

09:00 ч. Басейн в кв. "Изток" – Поход до параклис "Свети Тодор". Тръгване обратно към свободния терен, разположен на 500 метра вляво от бензиностанцията на изхода на Асеновград в посока Кърджали.

На терена срещу бензиностанцията ще става записването на желаещите да се включат в конните надбягвания и в конкурса за най-атрактивен участник (между 10:00 и 11:00 ч.). Стартът на кушиите ще бъде даден в 11:30 ч., а малко по-късно ще стане ясно и кой е най-впечатляващият участник.

Награждаването ще е в 12:00 ч.

Изрично изискване към участниците в кушиите е да представят документ за самоличност и конят им да бъде с необходимото оборудване за езда.

Организатори са Община Асеновград, ОП "Туризъм" и Сдружение по коневъдство и конен спорт "Цар Иван Асен II".

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини