Въвежда се строг пропускателен режим в супермаркети и магазини!

Създава се (да се обезпечи) строг пропускателен режим в хранителните хипермаркети и супермаркети в цялата страна. За това информираха днес от Община Асеновград след заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив, във връзка с решение от 13.03.20 г. на Народното събрание на РБългария за обявяване на извънредно положение и заповед на министъра на здравеопазването.

С оглед недопускане на близък физически контакт, в големите магазини ще бъдат допускани до 100 души.

До 18:00 ч. днес управителите на съответните обекти трябва да уведомят писмено Областния кризисен щаб за определения от тях оптимален брой посетители, с цел осигуряване изпълнението на противоепидемичните мерки – осигуряване на минимално отстояние между посетителите е 1,5 метра.

Същото важи и за нехранителните хипермаркети – управителите им трябва да обезпечат пропускателен режим, но до 50 посетители. При изчакването да се осигури дистанция от 1,5 метра.

В останалите магазини да се осигури дистанция между посетителите от минимум 1,5 метра или задължително носене на предпазни средства, което е задължение на управителите на обектите.

При нарушение на горепосочените мерки се налагат санкции и преустановяване дейността.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Върховната административна прокуратура възложи на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните да следи за нарушения и предприемането на спешни мерки във връзка с обявеното извънредно положение, свързани с предлагането на храни и хранителни продукти. На ръководителя на БАБХ е обърнато внимание контролните органи да налагат санкции и принудителни административни мерки при установяване на нарушения на Закона за храните. По преценка следва да се информират органите на МВР, а при наличието на данни за извършени престъпления
съответната прокуратура.

Информирани са административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, на които е възложено да осъществяват контрол по провеждането на допълнителни проверки във връзка с продажбата на лекарствени проверки и храни, които са се осъществят от съответните окръжни прокуратури, Регионалните здравни инспекции и БАБХ, а при необходимост и със съдействието на органите на НАП и на МВР.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини