Най-крутите мерки срещу коронавируса предлага проф. Мутафчийски (Видео)

Вече втори ден цяла България е в извънредно положение. Днес заразените с коронавирус надхвърлиха 40. На извънреден брифинг тази вече председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски предложи въвеждането на още по-строги мерки във връзка със ситуацията с COVID-19.

"В нашата страна има 41 случая на коронавирус инфектирани. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. На практика с 30% увеличихме броя на заболяванията си за един ден. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното създание за икономическия ефект за тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света и то при една особено чувствителна част от населението, а именно възрастните хора, хората с хронични заболявания", заяви проф. Мутафчийски. 

"Наложените мерки, като че ли не дават задоволителен резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, колеги", добави той.

Ето какво каза още проф. Мутафчийски:

"С цялата отговорност седя пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем – това са магазините за хранителни стоки, това са аптеките. И моля ви не ме питайте за фризьорски салони, защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата, какво ще стане с павилиончето за банички и аз им отговарям - опитайте се да спасите вашите възрастни родители, опитайте се да спасите вашите баби и дядовци. Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби. Фокусът на мерките, които се взимат, е че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се, да не правим тежки избори кой ще живее и кой не, защото нямаме апарати, да не правим тежките избори кой ще ни лекува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай, където колегите се намират на края на силите си, където се разболяват, където умират, грижейки се за своите пациенти, и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи! Осъзнавам цялата си отговорност, от това което чухте. Имаше един много интересен шарж с моята снимка "отивате на купон - не, не отивате". Не е време за купон! Благодаря ви!".

Исканите мерки са – да станат отворени единствено хранителните магазини, аптеките, държавните институции, банките и застрахователните компании.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини