Проверяват за спекулативни цени в магазини и аптеки в цялата Пловдивска област

По разпореждане на Окръжна прокуратура са предприети мерки за предотвратяване на продажбата на хранителни продукти в магазините и лекарствени продукти в аптечната мрежа, както и в складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени.

За времето на обявеното извънредно положение в страната на Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните, РД на Комисията за защита на потребителите, ОД на МВР и ТД на НАП е възложено да извършват ежедневни и постоянни проверки в горепосочените обекти.

Ще се проверява за нарушаване на разпоредбите, свързани с търговия с хранителни продукти и лекарствени продукти без разрешение, в това число, продажби, предлагане, търговски сделки по интернет. От Окръжна прокуратура са указали на здравните инспектори да обърнат особено внимание на случаи, съдържащи информация за завишени цени на медицински маски от страна на производители и търговци на едро.

Чрез извършване на проверка на селективно избрани търговски обекти на случаен принцип, длъжностните лица ще осъществяват контрол на дейностите, извършвани в съответните звена за търговия на едро (складове), хранителни магазини, супермаркети, аптеките и дрогериите, а именно – спазване на разрешителния режим, регистрационен, лицензионен, финансов (вкл. ценови), счетоводно-отчетен, данъчен.

При констатация за допуснати нарушения на нормативните документи ще се съставят актове, наказателни постановления, включващи предвидените в закона санкции – финансови, административни, наказателни, професионални, като в Окръжна прокуратура ще постъпват данни за всяка една констатация с оглед преценка на наличието или липсата на данни за извършени престъпления от общ характер.

 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини