Текат проверки на магазини и аптеки, част от асеновградчани все още са без маски

Над 150 търговски обекта в Асеновградска община са проверени до момента от служители на Регионалната здравна инспекция, Районното полицейско управление и общинската администрация. Става дума за магазини и търговски центрове, които имат право да извършват дейност, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Допълнително са инспектирани и всички обекти, разположени от двете страни на ул. "Марица" и бул. "България", основно за продажба на булчински и абитуриентски стоки. Установено е, че повечето от тях са затворени или не работят с клиенти. На тези, в които има персонал, са дадени указания да се поставят табели за брой клиенти, едновременно пребиващи в обекта, съобразно квадратурата на помещението. Работещите в момента магазини в района са общо 4.

Инспектирани са 3 хранителни, 1 магазин за плодове и зеленчуци и 1 аптека – всички търговци носят предпазни средства (маски и ръкавици) и разполагат с дезинфектанти. На обектите са поставени табели по колко клиенти се допускат наведнъж. В проверената аптека предпазните и дезинфекционни материали са свършили и засега не е ясно кога ще получат. Проверен е и магазин за дрехи втора употреба, като на продавача са дадени указания да сложи табела за брой клиенти, едновременно допускани вътре.

Не са установени нарушения на поставените от Министерството на здравеопазването изисквания. При проверките е констатирано, че в големите хранителни вериги се контролира допускането на определения брой клиенти, като на касите е създаден ред за отстояние между хората - 2 метра. Чакащите навън поддържат същата дистанция помежду си. На всички проверени обекти има поставени табели за допустимия брой клиенти, съобразно площта, а работещите вътре ползват маски и ръкавици. Проверяващите припомниха отново на служителите мерките, които те трябва да спазват.

Видимо, гражданите постепенно започват да се съобразяват с наложените ограничения. Първоначалното напрежение и нервност отминава, констатират от Община Асеновград. Обстановката в търговската мрежа се нормализира, като почти не се забелязват големи опашки и презапасяване със стоки. Магазините са заредени. Основен проблем остават маските за лична защита – броят на асеновградчани, които не спазват предпазните мерки, е значително голям.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини