Озаптяват Столипиново с мегафони, обмислят пълна карантина на квартала

Извънредното заседание на Областния кризисен щаб се проведе днес по повод напрежение в Столипиново и писмо от районния кмет в "Източен".

"Към момента с органите на МВР се взимат мерки. Ще засили неколкократно присъствието на служители на реда в района. С мегафони и уредби там ще бъдат известявани, че нямат право да се струпват на едно място и че трябва да спазват определеното разстояние един между друг", заяви на брифинг след заседанието областният управител Дани Каназирева. По думите й темата е изключително деликатна и засега не се взимат по-рестриктивни мерки, за да не ескалира напрежението. "Но сме категорични, че мерките относно спазване на нормите, взети от Националния щаб – ако те не доведат до целените последствия, то ще бъдат наложени много по-строги такива", допълни тя.

Вече има предложение на РЗИ всички в района да бъдат поставени под карантина, като ограничението да не важи единствено за ходещите на работа.

"Тази общност има една характерна особеност и тя е, че трудно приема забраните за комуникация. Имаме проблеми с това и ако те не разберат, че ограничаването на комуникацията пази самите тях, ще се наложат по-строги мерки. При тях хроничните заболявания са в по-млада възраст и ако коронавирусът по принцип е най-опасен за хора над 60-65 години, то там е за хора над 55 години. Очаквам ако бъдем поразени в Пловдив от коронавирус, в Столипиново да има хора, които ще са в нелеко състояние. Затова трябва да им се обясни, особено по-възрастните от тях, да стоят вкъщи и да се самоизолират. Ако това не се случи, от следващата седмица ще трябва ние да ги изолираме за тяхно добро", подчерта директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева.

В следобедните часове ще се вземе решение дали да не се създаде 24-часов кабинет, който да приема оплакванията на жителите в квартала, с което да се спрат обиколките им из останалите части на Пловдив. Ще се засили почистването на улиците с дезинфектантни и на прилежащите създадени сметища.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    От
    От малък град
    0 0
    09:48, 20 мар 2020
    У нас тепърва ще се преброяваме защото много български граждани, не само от "индийски" произход се завърнаха от Италия, Испания, Кипър, Гърция,Франция,Холандия, Белгия и Германия.
    Тази гнусотия /вирус/ е вече във всеки български град /малък или голям/,особено в градовете с предимно застаряващо население и просто не ми се мисли какво ще се случва в общинските болници по всички градове.
Последни новини