15 °C

На територията на Пловдивска област: 7 617 болнични легла, 592 са преструктурирани за коронавирус

"Изготвен е стриктен график и е предоставен на Спешна помощ. Към настоящия момент леглата, с които разполагаме и са отделени само за пациенти със съмнение за коронавирус, са 308. Като добавим и двете болници – Транспортна и "Свети Мина", които с решение на щаба изцяло се преструктурират, общо стават 592 легла", заяви областният управител Дани Каназирева. По думите й най-важно сега е да не се допусне хаос в здравеопазването в Пловдив и да има яснота с легловата база и преструктурирането на отделенията за пациенти със съмнения за коронавирус.

В определените отделения за лечения на пациенти с COVID-19 са налични 68 респираторни апарата от общо 115, като се търсят възможности за закупуване и допълнителна апаратура

На територията на Пловдивска област има 39 болници, а лекарите са 3 264, което прави областта с най-много болници на глава от населението. Леглата общо са 7 617. Заетите към момента са близо 60% от тях, но предвид ситуацията с отменените планови операции е възможно използваемостта им да падне още.

"Изготвили сме и сме приели профил на лекарите, които при нужда ще бъдат командировани в специално определените за това болници и отделения, а именно инфекционисти, пулмолози, лекари по вътрешни болести и анестезиолози. Отделно от това сме изискали от Медицинския университет да ни дадат списък на стажант- лекари и специализанти , които доброволно биха искали да се включат в помощ на лекарите. Остава и най-важният въпрос за предпазните облекла, като към момента първите болници, които са определени да приемат пациенти със съмнение за коронавирус са снабдени. Разбира се имаме нужда и от допълнителни количества, но смятам, че с директорите на болниците и с помощта на кметовете на всяка една община ще се справим", каза още областният управител.

Според Каназирева най-важното в момента е да бъдат осигурени предпазни средства и за Транспортна болница и за МБАЛ "Свети Мина", за да бъдат спокойни медиците. 

Днес тя ще се срещне и ще разговаря с лекарите и медицинските специалисти в "Свети Мина". На срещата ще присъстват и представители на Медицинския щаб.

"Работим усилено и по създаването на лаборатория за изследване на проби за коронавирус в УМБАЛ "Свети Георги". Имаме изготвена концепция, работим по въпроса с поръчката на апаратурата и отделянето на помещенията, съставени са вече 2 екипа. Взели сме мерки и за финансирането", допълни Каназирева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.04.2021

Последни новини