От днес: Телефон за психологическа и социална помощ

Социалното министерство открива от днес телефон за психологическа помощ, обяви социалният министър Деница Сачева в студиото на БТВ. 

Номерът е: 0800880.

Не него хората, които имат нужда могат да звънят и да получават подкрепа от специалистите. Могат да се обаждат възрастните хора, не само за да ползват услугите на социалния стационар, а и ако имат нужда да си поговорят с някого, бяви тя.

Министър Сачева припомни, че социалното ведомството има механизъм за отпускането на еднократна парична помощ от 375 лева за семейства в бедствено положение, които не могат да се справят в следващият един месец с разходите си.

На същия  телефонен номер ще се дават и трудови консултации, обясни министър  Сачева.

Очаква се увеличение на безработицата у нас заради здравната криза, посочи тя. На ден около 750 се записват в Бюрата по труда. Тази цифра в петък е стигнала 1301 души.

През ОП „Развитие на човешките ресурси” има възможност за  поемане на обезщетенията за безработица, припомни деница Сачева. Социалният министър обясни, че ако работодателят запази работното място, което има намерение да съкрати, и  плаща 40 % от досегашното възнаграждение на служителя си, държавата ще поеме останалите 60 % . Ще има строг контрол и ако работодателят, който използва тази възможност за подпомагане,  не заплати своите  40 %  или закрие мястото, ще трябва да върне получената сума от  доплащането, предупреди министър Сачева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини