8 °C

Д-р Елена Иванова: повече от седмица се бави информацията, кой трябва да е под карантина, нямаме лични предпазни средства

Общинският съветник д-р Елена Иванова Тодорова информира по време на провелото се днес, 26 март заседание на ОбС - Димитровград, кмета и общинските съветници, че има голямо забавяне на информацията от страна на РЗИ - Хасково за лицата, които трябва да бъдат под карантина в общината.

Д-р Иванова, която е личен лекар сподели, че тя има случаи на лица, влезли в страната на 4 март, които пребивават на територията на Димитровград, a тя получава информация за тях, че трябва да бъдат поставени под карантина, на 12 март. Личните лекари получават списък с лицата за карантина от РЗИ, като списък с ЕГН-та, които трябва да установят, но той явно не е актуален и информацията се бави много. Д-р Иванова сподели, че нейни пациенти се прибират от чужбина и се обаждат, че са под карантина, но те не присъстват в списъците, разпратени от РЗИ. Някъде се къса нишката, заяви докторът.

Вчера тя е разговаряла с РЗИ и от там са я иформирали, че на влизащите в страната вече се дава нов вид декларация, с която гражданинът, влизащ в страната, се задължавал сам да се обади на личния си лекар и да го информира, че е под карантира. Това задължение, което декларира влизащият в страната, прехвърля отговорността да информира медиците сам, но дали това ще се спазва, зависи от самосъзнанието и гражданската отговорност на всеки, завръщащ се гражданин на територията на страната.

По нареждане на националния щаб, всички лица, влизащи в страната, вече трябва да бъдат поставяни под карантина, без значение от коя държава пристигат.

Докторът изрази и друга позиция от нейно и от името на други свои колеги: "Както знаете, ние сме на първата линия на болестта, на втора линия са колегите от спешна помощ и след това са лекарите и персоналът на болниците. Пациентът, за да попадне в болница, се обръща първо към нас, личните лекари, а ние не сме получили никакви лични предпазни средства, всеки се спасява единично, чрез връзки, да се сдобие с минимални количества само маски." Въпросът, който повдигна тя, бе към кризистния щаб в общината, дали ще окаже съдействие, дори и възмезно да се сдобият с маски, защитни очила и защитно облекло и възможност за закупуване на дезинфектанти.

Кметът Иво Димов отговори, че Общината не разполага със сертифицирани предпазни средства - маските, които получават и чрез дарения не са такива, и все още не можело да се намерят такива. Кметът зави, че проблем с дезинфектантите няма - има достатъчно фирми, които разполагат с дезинфектиращи разтвори и всеки може да се снабди с тях, това не е проблем.

Стефан Димитров реагира остро на думите на кмета Иво Димов и заяви, че трябва да се направи организация от страна на Общината да се предоставят предпазни средства и дезинфектанти за сметка на общината. "От това зависи животът на хората, Общината може да се бръкне за 50 - 100 хиляди лева и да се погрижи за тези хора, които се грижат за нас. Вие ми обяснявате, че те трябва да се бръкнат от личния си джоб, това е безотговорно поведение" заяви Димитров.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дд
  ДД
  1 0
  11:44, 27 мар 2020
  Абе нали бяхме подготвени!

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини