17 зашеметяващи факта, които показват колко малко знаем за света

Най-голямата онлайн енциклопедия - Wikipedia, предлага повече от 6 035 554 статии само на английски език и този брой нараства с всеки изминал ден.

Те съдържат много факти във всякакви области. Разбира се, никой никога не би могъл да замени Wikipedia, но днес ще се опитаме да ви предложим някои факти, които могат да впечатлят дори онези, които смятат, че знаят всичко, пише Bright Side.

1. Растежът на гривата на лъвовете е пряко свързан с нивото им на тестостерон. Именно затова женските и кастрираните мъжки нямат грива.

Има обаче някои изключения: преди няколко години в един от националните паркове на Ботсвана са открити пет женски лъва с доста добре оформени гриви. Не са толкова големи колкото на мъжките, но все пак са гриви. 

2. Най-дългата дума в английския език се състои от 189 819 букви: това е химичното име на татина - най-големия известен протеин. Ще ви отнеме около три часа, за да произнесете думата. Някои езиковеди обаче смятат, че името на татина наистина не може да се счита за английска дума.

3. Според проучване, публикувано от списание Science, появата на мека храна в диетите ни се отразява върху това как говорим. Добавянето на растителни храни променя зъбите и челюстите ни, така че да ни е по-лесно да произнесем звуците ф или в.

4. Lego има таен склад, в който съхранява копия на всеки един комплект Lego, който някога компанията е произвеждала.

5. Птицечовките снасят яйца, кърмят бебетата си и нямат стомах. Проучванията показват, че в хода на еволюцията са загубили повечето от гените, които са отговорни за този орган.

6. Чешки и германски учени провеждат проучване, по време на което наблюдават поведението на 70 кучета от различни породи, размери и възрасти. Оказа се, че тези животни уринират и дефекират така, че тялото им да е в унисон с оста север-юг.

Това обаче работи само когато магнитното поле на планетата е нормално. Когато има промени в него, кучетата реагират на тях.

7. Котките могат да мъркат по различни начини, в зависимост от това, от което се нуждаят. Проучванията показват, че те добавят някои звуци, подобни на бебешки плач, когато са гладни.

8. Никой, всъщност, не знае как да изпише правилно името на Уилям Шекспир. Нещо повече, дори самият писател не е знаел. В творбите, които разказват за живота и делото му, имат 80 различни варианта на изписването на неговото име. 

9. Сканиране на мозъка на актьори показва, че активността на сивото им вещество, когато отговарят на едни и същи въпроси, може да бъде различна, в зависимост от това дали играят роля. Това означава, че почти буквално те се превръщат в героите си.

10. Когато гледаме филми на ужасите, нивото на протеина, отговорен за съсирването на кръвта ни, се увеличава.

11. Когато щракнем с пръсти, чуваме звука, издаван от средния ни пръст, удрящ дланта.

12. Има религия, наречена дудеизъм, която е базирана на житейските възгледи на главния герой от филма на братята Коен "Големият Лебовски". Привържениците му (около 450 000 души по целия свят) вярват, че винаги трябва "да се носят по течението" и да не се притесняват, когато се случи нещо лошо. Те се опитват да намерят радост в най-простите неща, като боулинга например.

13. Слънчеви очила са носени в Китай още през 12 век. Лещите са направени от кварц, а върху лицето ги държи голяма рамка. Те не само предпазват очите от слънчевата светлина, но и крият емоции, поради което съдии ги носят по време на разпити на свидетели.

14. Блоковете, използвани за изграждането на Голямата китайска стена, са скрепени от специален цимент, направен с лепкав ориз. Освен това същата смес е използвана и в други големи конструкции от времето на династията Мин, когато е изградена една от най-здравите части на стената.

15. Децата, родени от близнаци, са братовчеди само формално. Защото когато става дума за ДНК, технически те са братя и сестри, тъй като тяхната ДНК е приблизително 25% идентична, докато ДНК на братовчедите обикновено е около 12.5% идентична.

16. През март 2019 г. 20-годишната Арифа Султана от Бангладеш ражда момче преждевременно. Един месец по-късно тя е откарана в същата болница с болки в стомаха и се оказва, че тя все още е бременна.

Лекарите решават да направят секцио и в резултат на това тя става майка на близнаци. Оказа се, че Арифа Султана има много рядка аномалия - втора матка. Обикновено тази аномалия води до проблеми със зачеването.

17. През целия си живот сърцето ни бие около 2.5 милиарда пъти, изпомпвайки около 7 570 литра кръв на ден.

Източник: profit.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини