Проф.д-р Тодор Черкезов:Двама са пациентите в инфекциозното отделение на болницата, единият е с коронавирус

В момента в кърджалийската болница има само двама пациенти, които на 25-ти март са се явили със симптоми, които са били съмнителни за коронавирус. Те веднага са били изолирани и приети в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Тествани са за коронавирус – пробата на единия  е положителна, на другия – не. Това заяви проф. д-р Тодор Черкезов, дм, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ .

Той уточни, че контактите до пациентите са сведени до минимум и те са изолирани под карантина.

Д-р Черкезов поясни, че в инфекциозното отделение на кърджалийската болница има отделен сектор, в който ще бъдат приемани случаите на заразени с коронавирус. Той има двойна изолация.

„Този сектор е обособен сега и в него се влиза само с лични предпазни средства.  Отделението е изцяло изолирано от 9 март. Персоналът работи изцяло с лични предпазни средства. За щастие към момента няма други пациенти в него. Утре ще започнат и другите противоепидемични мерки. Другите отделения в болницата продължват да работят и да обслужват и други пациенти“, каза д-р Черкезов.

В момента пациентите, които са постъпили в инфекциозно отделение със съмнения коронавирус, са двама. Единият е потвърден, а другият не е потвърден.

„В момента и непотвърденият пациент остава под карантина, защото такива са указанията на министъра. Няма влизане и излизане от отделението до следващо разпореждане – и персоналът, и пациентите са вътре в инфекциозно отделение. По този начин те са изолирани“, подчера д-р Черкезов.

Между двамата няма връзка. Те постъпват случайно в близко време.

В момента капацитетът на инфекциозното отделение е 14 легла, но в случай на нужда може да бъдат предоставени още 10 легла – общо 24.

„Става въпрос само за пациенти, които са в средно тежко състояние.Всички, които са са само със съмнения за коронавирус, не могат да бъдат приемани всички в лечебното заведение. Тези пациенти са с установена пневмония, затова са хоспитализирани. Водещ симптом в началото е бил  остър катар на горните дихателни пътища, но след преглед с инфекционист е преценено, че ще трябва да останат под наблюдение. И разбира се са пуснати изследвания за коронавирус, при което едната проба се оказва положителна“, допълни той.

Пациентът с коронавирусна инфекция сега е в стабилно състояние. При него има пневмония, която се лекува по класическия начин. Няма прояви на дихателна недостатъчност или нужда да бъде интубиран и на командно дишане.

В момента се извършва анкетиране, за да се изясни броя на контактните. Има два вида контактни, поясни д-р Черкезов. Едните от първа ръка – това е семейството близки, приятели и други – в по-широкия смисъл.

Случаят в момента не изисква прекалено интензивно поведение, понеже е средно тежък случай. Лекува се в болнично заведение, защото няма как да бъде оставен в дома.

На въпрос на журналистическо питане за включване на доброволци в борбата против коронавируса д-р Черкезов поясни: „Разбира се, че ще има в тази посока подкрепа от страна на българския Червен кръст. Трябва да се направи обаче един подбор, като ще се подберат по-млади хора. Има такива, които се обаждат и искат да помогнат и да участват в такъв тип акции. Така че това е една от възможностите. На този етап не мога да кажа колко можем да разчитаме на тях, тъй като динамиката ще определи това. Българският червен кръст е една организация, в която тази доброволческа дейност е развита, и освен това има алгоритъм на действие при работа с възрастни хора и такива в неравностойно положение. Такава подкрепа беше декларирана и на едно от заседанията Областния кризисен щаб, така че в тази посока се работи. Разбира се, трябва да се включат и допълнителни ресурси, защото едва ли тези доброволци ще мога да се справят с всичко. Ние говорим за доброволци, които няма да са само на територията на общината, а за областните структури на българския Червен кръст – там имаме общински организации с доброволчески структури, които ще бъдат мобилизирани в случай на необходимост“.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини