17 °C

Разказва Рамадан Ахмедов, един от четиримата доброволци в Асеновград

Рамадан Ахмедов е един от хората, които доставят хранителни продукти и лекарства на възрастни хора от село Лясково. Той е един от първите примери, в които млади асеновградчани помагат на хора в нужда, предвид настоящата извънредна обстановка. Възрастните, на които помага, приемат доброволците с огромно щастие и топлина.

Ето разказа на Рамадан за това как той вижда ролята си на доброволец и кое го мотивира да не се уморява да бъде в подкрепа на хората:

"Ролята на доброволеца е да помага, да раздава усмивки и да се включва в най-различни благотворителни каузи и инициативи. Да си доброволец е нещо много лично и специално, защото се срещаш с хора, контактуваш с тях, споделяш им емоциите и вълненията си. Те също разказват понякога своите неразказани истории.

Доброволците даряват най-ценното нещо – времето. Доброволчеството носи опит, вдъхновение, контакти, приятели и нови запознанства. Срещаш се с интелигентни, образовани и опитни хора, с които мислите еднакво по най-различни теми.Хората в Лясково ни посрещнаха изключително топло и радушно. Бяха много щастливи и въодушевени от това, което правим за тях. Почувстваха се значими и оценени, защото някой се е погрижил и помислил за тях в труден момент. Щастливите усмивки на лицата им са най-големият подарък за доброволците. Изпратиха ни с най-мили благопожелания до нови срещи.

Ние, доброволците, сме винаги насреща и сме готови да помагаме във всеки един момент. Те са наши родители, баби и дядовци и ние сме отговорни да се погрижим за тях! На двамата жители на Лясково им занесохме храни (хляб, мляко, месо, плодове, зеленчуци и консерви), лекарства, предпазни средства (маски и ръкавици) и други продукти от първа необходимост. Поинтересуваха се какво е положението в Асеновград, дали хората носят маски по улицата, изпълняват ли се ограничителните мерки в града. Естествено, бяха притеснени от създалата се безпрецедентна ситуация и последствията от нея, но се надяват в най-скоро време всичко това да приключи благополучно.

Струва си да бъдеш доброволец. Струва си да виждаш стотиците усмивки на лицата на хората. Самият аз извършвам тази дейност повече от 7 години. И до днес винаги, когато имам възможност през свободното си време, се включвам активно в различни благородни каузи, независимо какви са те. Работя от 2 години, но това не ми пречи да съм доброволец. Напротив, насърчава ме още повече. За да си доброволец трябва да имаш определен набор от качества като търпение, мотивация, вдъхновение, креативност и отвореност към света. Доброволецът трябва да е изпълнен от позитивна енергия, която да предава на околните и да го прави с огромно желание. И най-важното е да се чувства щастлив! За тези години натрупах много нови знания, умения. Научих се да се справям в трудни моменти. Придобих качества като отговорност, лоялност, толерантност, взимане на решения и работа в екип, зачитане мнението на околните и други.

За жалост в Европейския съюз България е на предпоследно място по брой доброволци. Процентът е едва 12%, като се забелязва съвсем леко увеличение. Средният процент за ЕС е 24%. С повече реклама за ползите от доброволчеството, вярвам че тези цифри и статистики биха се променили осезаемо“, размишлява Рамадан. Според него трябва да се дава повече поле за изява на доброволците, тъй като работа им е отговорна и важна. Освен това обществото и институциите трябва да имат по-голямо доверие към тяхната работа, а гражданите, да осъзнаят важността на дейността и мисията им да помагат във всеки един момент. 

Рамадан Ахмедов е неколкократен носител на приза "Рицар на добрата воля" в Асеновград за приноса му в десетки доброволчески инициативи.

Екипът от доброволци в акцията е ръководен лично от директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" Милена Марковска.

Кампанията за набиране на доброволци продължава. Те ще бъдат ангажирани с подпомагането на възрастни и нуждаещи се асеновградчани, в условията на разпространение на COVID-19. Работата им ще се състои в помощ при почистване, пазаруване или морална подкрепа. Заявления се подават в библиотеката.

До момента действащите доброволци са едва четирима. Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 0331 68 165 (от 08:00 ч. до 16:30 ч.).

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
01 юни 2020
Последни новини