20 °C

Разказва Рамадан Ахмедов, един от четиримата доброволци в Асеновград

Рамадан Ахмедов е един от хората, които доставят хранителни продукти и лекарства на възрастни хора от село Лясково. Той е един от първите примери, в които млади асеновградчани помагат на хора в нужда, предвид настоящата извънредна обстановка. Възрастните, на които помага, приемат доброволците с огромно щастие и топлина.

Ето разказа на Рамадан за това как той вижда ролята си на доброволец и кое го мотивира да не се уморява да бъде в подкрепа на хората:

"Ролята на доброволеца е да помага, да раздава усмивки и да се включва в най-различни благотворителни каузи и инициативи. Да си доброволец е нещо много лично и специално, защото се срещаш с хора, контактуваш с тях, споделяш им емоциите и вълненията си. Те също разказват понякога своите неразказани истории.

Доброволците даряват най-ценното нещо – времето. Доброволчеството носи опит, вдъхновение, контакти, приятели и нови запознанства. Срещаш се с интелигентни, образовани и опитни хора, с които мислите еднакво по най-различни теми.Хората в Лясково ни посрещнаха изключително топло и радушно. Бяха много щастливи и въодушевени от това, което правим за тях. Почувстваха се значими и оценени, защото някой се е погрижил и помислил за тях в труден момент. Щастливите усмивки на лицата им са най-големият подарък за доброволците. Изпратиха ни с най-мили благопожелания до нови срещи.

Ние, доброволците, сме винаги насреща и сме готови да помагаме във всеки един момент. Те са наши родители, баби и дядовци и ние сме отговорни да се погрижим за тях! На двамата жители на Лясково им занесохме храни (хляб, мляко, месо, плодове, зеленчуци и консерви), лекарства, предпазни средства (маски и ръкавици) и други продукти от първа необходимост. Поинтересуваха се какво е положението в Асеновград, дали хората носят маски по улицата, изпълняват ли се ограничителните мерки в града. Естествено, бяха притеснени от създалата се безпрецедентна ситуация и последствията от нея, но се надяват в най-скоро време всичко това да приключи благополучно.

Струва си да бъдеш доброволец. Струва си да виждаш стотиците усмивки на лицата на хората. Самият аз извършвам тази дейност повече от 7 години. И до днес винаги, когато имам възможност през свободното си време, се включвам активно в различни благородни каузи, независимо какви са те. Работя от 2 години, но това не ми пречи да съм доброволец. Напротив, насърчава ме още повече. За да си доброволец трябва да имаш определен набор от качества като търпение, мотивация, вдъхновение, креативност и отвореност към света. Доброволецът трябва да е изпълнен от позитивна енергия, която да предава на околните и да го прави с огромно желание. И най-важното е да се чувства щастлив! За тези години натрупах много нови знания, умения. Научих се да се справям в трудни моменти. Придобих качества като отговорност, лоялност, толерантност, взимане на решения и работа в екип, зачитане мнението на околните и други.

За жалост в Европейския съюз България е на предпоследно място по брой доброволци. Процентът е едва 12%, като се забелязва съвсем леко увеличение. Средният процент за ЕС е 24%. С повече реклама за ползите от доброволчеството, вярвам че тези цифри и статистики биха се променили осезаемо“, размишлява Рамадан. Според него трябва да се дава повече поле за изява на доброволците, тъй като работа им е отговорна и важна. Освен това обществото и институциите трябва да имат по-голямо доверие към тяхната работа, а гражданите, да осъзнаят важността на дейността и мисията им да помагат във всеки един момент. 

Рамадан Ахмедов е неколкократен носител на приза "Рицар на добрата воля" в Асеновград за приноса му в десетки доброволчески инициативи.

Екипът от доброволци в акцията е ръководен лично от директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" Милена Марковска.

Кампанията за набиране на доброволци продължава. Те ще бъдат ангажирани с подпомагането на възрастни и нуждаещи се асеновградчани, в условията на разпространение на COVID-19. Работата им ще се състои в помощ при почистване, пазаруване или морална подкрепа. Заявления се подават в библиотеката.

До момента действащите доброволци са едва четирима. Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 0331 68 165 (от 08:00 ч. до 16:30 ч.).

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини