5 °C

Разказва Рамадан Ахмедов, един от четиримата доброволци в Асеновград

Рамадан Ахмедов е един от хората, които доставят хранителни продукти и лекарства на възрастни хора от село Лясково. Той е един от първите примери, в които млади асеновградчани помагат на хора в нужда, предвид настоящата извънредна обстановка. Възрастните, на които помага, приемат доброволците с огромно щастие и топлина.

Ето разказа на Рамадан за това как той вижда ролята си на доброволец и кое го мотивира да не се уморява да бъде в подкрепа на хората:

"Ролята на доброволеца е да помага, да раздава усмивки и да се включва в най-различни благотворителни каузи и инициативи. Да си доброволец е нещо много лично и специално, защото се срещаш с хора, контактуваш с тях, споделяш им емоциите и вълненията си. Те също разказват понякога своите неразказани истории.

Доброволците даряват най-ценното нещо – времето. Доброволчеството носи опит, вдъхновение, контакти, приятели и нови запознанства. Срещаш се с интелигентни, образовани и опитни хора, с които мислите еднакво по най-различни теми.Хората в Лясково ни посрещнаха изключително топло и радушно. Бяха много щастливи и въодушевени от това, което правим за тях. Почувстваха се значими и оценени, защото някой се е погрижил и помислил за тях в труден момент. Щастливите усмивки на лицата им са най-големият подарък за доброволците. Изпратиха ни с най-мили благопожелания до нови срещи.

Ние, доброволците, сме винаги насреща и сме готови да помагаме във всеки един момент. Те са наши родители, баби и дядовци и ние сме отговорни да се погрижим за тях! На двамата жители на Лясково им занесохме храни (хляб, мляко, месо, плодове, зеленчуци и консерви), лекарства, предпазни средства (маски и ръкавици) и други продукти от първа необходимост. Поинтересуваха се какво е положението в Асеновград, дали хората носят маски по улицата, изпълняват ли се ограничителните мерки в града. Естествено, бяха притеснени от създалата се безпрецедентна ситуация и последствията от нея, но се надяват в най-скоро време всичко това да приключи благополучно.

Струва си да бъдеш доброволец. Струва си да виждаш стотиците усмивки на лицата на хората. Самият аз извършвам тази дейност повече от 7 години. И до днес винаги, когато имам възможност през свободното си време, се включвам активно в различни благородни каузи, независимо какви са те. Работя от 2 години, но това не ми пречи да съм доброволец. Напротив, насърчава ме още повече. За да си доброволец трябва да имаш определен набор от качества като търпение, мотивация, вдъхновение, креативност и отвореност към света. Доброволецът трябва да е изпълнен от позитивна енергия, която да предава на околните и да го прави с огромно желание. И най-важното е да се чувства щастлив! За тези години натрупах много нови знания, умения. Научих се да се справям в трудни моменти. Придобих качества като отговорност, лоялност, толерантност, взимане на решения и работа в екип, зачитане мнението на околните и други.

За жалост в Европейския съюз България е на предпоследно място по брой доброволци. Процентът е едва 12%, като се забелязва съвсем леко увеличение. Средният процент за ЕС е 24%. С повече реклама за ползите от доброволчеството, вярвам че тези цифри и статистики биха се променили осезаемо“, размишлява Рамадан. Според него трябва да се дава повече поле за изява на доброволците, тъй като работа им е отговорна и важна. Освен това обществото и институциите трябва да имат по-голямо доверие към тяхната работа, а гражданите, да осъзнаят важността на дейността и мисията им да помагат във всеки един момент. 

Рамадан Ахмедов е неколкократен носител на приза "Рицар на добрата воля" в Асеновград за приноса му в десетки доброволчески инициативи.

Екипът от доброволци в акцията е ръководен лично от директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" Милена Марковска.

Кампанията за набиране на доброволци продължава. Те ще бъдат ангажирани с подпомагането на възрастни и нуждаещи се асеновградчани, в условията на разпространение на COVID-19. Работата им ще се състои в помощ при почистване, пазаруване или морална подкрепа. Заявления се подават в библиотеката.

До момента действащите доброволци са едва четирима. Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 0331 68 165 (от 08:00 ч. до 16:30 ч.).

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини