Осми пациент, заразен от коронавирус в Кърджали, установен е снощи

Осми пациент,заразен от коронавирус в Кърджали е установен снощи. Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб проф.д-р ген.Венцислав Мутафчийски.

Мъж, завърнал се от Дания/бил е под карантина/, контактно лице на диагностициран вече е позитивен пациент.  Мъжът е въведен за лечение в инфекциозно отделение на областната болница с бронхопневмония.  В мислите си съм с всички болни и най-искрено им желая успешно възстановяване. Бъдете отговорни и спазвайте мерките по време на извънредното положение. Заедно ще победим.Това публикува на страницата си във Фейсбук областния управител Никола Чанев.

От ръководството на сметосъбираща фирма съобщиха,че отново паника е налегнала кв."Боровец".Хората искат повече информация.

 Кърджали бг вести научи,че мъжът е на 31 години.Бил е под наблюдение от дни.Пробата е взета вчера и е изпратена на референтната лаборатория в Стара Загора.Оказва се снощи,че е положителна.

За Кърджали бг вести началникът на инфекциозното отделение на Многопрофилната болница  за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски" д-р Магдалена Марино бе категорична,че осмият пациент в областта,който е носител на вируса не е от кв."Боровец" нито е ходил там.Родом той е от кърджалийско село ,но със свой роднина имат апартамент в града.Пациентът е за пример.Той се е самоизолирал веднага след завръщането си от чужбина.Дори не е отишъл да види съпругата и децата си.На вторият ден от пребиваването си в Кърджали е почувствал симтомите на заболяването,поясни д-р Маринова.Тя успокои кърджалийци,че след хоспитализацията на пациента,той не може да бъде заразен за съгражданите си.Категорична съм,че мъжът не представлява епидемиологичен проблем,отбеляза още д-р Маринова.

Общият брой на заразените, установени  през последното денонощие в страната е 28 пациенти. С тях броят на вирусоносителите става 477 души. Най-много са новозаразените в София-21. Сред тях са и трима народни представители, чийто имена са известни от вчера. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела депутатите от ПП ГЕРБ да си заплатят стойността на тестовете, като единичната цена е около 200 лв.

Починалите вече са 11 души,като средната възраст е 62,8 г.

 Изследванията на кърджалийци се правят в референтната лаборатория в Стара Загора. От първият случай, регистриран в страната, до сега в нея са изследвани 1143 души. Най много са от област Пловдив.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини