Тръмп иска да превземе други планети, предупреждава Роскосмос

Доналд Тръмп смята да превземе други планети, според Руската космическа агенция.

Роскосмос обвини президента на САЩ в създаване на условия за превземане на други светове чрез нова заповед за комерсиален миннодобив в космоса.

Новите правила излизат извън обхвата на международното сътрудничества в космоса след като бяха официално оповестени тази седмица, твърди космическата агенция.

Твърди се, че САЩ ще се стремят да договорят „съвместни изявления и двустранни и многостранни споразумения с останалите държави по отношение на безопасното и устойчиво частно и обществено използване на космическите ресурси“.

Американските граждани би трябвало да имат правото да участват в подобни дейности, а космическото пространство се смята за правен и физически уникален домейн на човешка дейност.

От Роскосмос твърдят, че заповедта противоречи на общоприетото схващане, че космосът принадлежи на цялото човечество.

„Опитите за експроприиране на космическото пространство и агресивните планове за реално завземане на територии на други планети едва ли се вписват в духа на ползотворно сътрудничество“, се казва в изявлението.

Отношенията между Русия и САЩ  бележат най-ниската си точка след края на Студената война, но сътрудничеството им в космоса продължава, въпреки множеството различия по теми като Украйна и обвиненията за манипулиране на изборни резултати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "всякакъв опит за приватизация на пространство под една или друга форма – а на този етап не бих могъл да кажа дали това не е опит за приватизация на космоса - би бил неприемлив".

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини