Учени са извлекли най-стария генетичен материал от изчезнал човешки вид

Учени са извлекли от зъбен емайл най-стария човешки генетичен материал, получаван някога. Постижението им допринася да се изясни основното място в човешката еволюционна линия на загадъчен изчезнал вид, наречен Homo antecessor, известен благодарение на фосили, открити в пещери в Испания, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Специалистите съобщават, че са извлекли генетичен материал от кътник на 800 0000 години от представител а вида Homo antecessor, намерен в близост до Атапуерка, Испания, и от кътник на 1,77 милиона години от друг изчезнал човешки вид, Homo erectus, открит близо до Дманиси, Грузия.

Древните протеини от фосилизирани зъби са извлечени с помощта на метод, известен като палеопротеомика, позволяващ откриването на генетичен материал във вкаменелости, които са твърде стари, за да съдържат ДНК поради химическото й разграждане с течение на времето.

"Протеиновите секвенции се определят от ДНК последователността на нашите геноми. Следователно тези древни протеинови секвенции предоставят определена еволюционна информация. По-рано сме показали, че можем да извличаме древни протеини дори от животински вкаменелости на 2 милиона години", казва Фридо Велкер, молекулярен антрополог от университета на Копенхаген и ръководител на изследването.

Досега най-старият генетичен материал, извлечен от изчезнал човешки вид, датира отпреди около 420 000 години.

Генетичният материал от Homo antecessor се е оказал особено интригуващ, след като учените са го сравнили със скорошни генетични данни от нашия вид и други изчезнали човешки видове. Изследователите са установили, че Homo antecessor е тясно свързан с последния общ предшественик на еволюционната линия, довел до появата на Homo sapiens, и двама изчезнали братовчеди - неандерталците и по-слабо познатите денисовци.

Според учените Homo antecessor вероятно е в основата на ново човечество, появило се преди около 1 милион години в Югозападна Азия, и в частност в Левантийския коридор в Близкия изток. Регионът е бил убежище за биоразнообразието пред ледниковите периоди, подпомагайки появата на нови видове.

Анализираният зъб е принадлежал на представител на вида Homo antecessor от мъжки пол. Въпреки че много аспекти около изчезналия вид остават неясни, учените разполагат със свидетелства, че представителите му са практикували канибализъм.

Специалистите припомнят, че нашият вид за първи път се е появил в Африка преди около 300 000 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини