Носители на коронавируса без симптоми могат да заразяват

Около десет процента от установените случаи на COVID-19 може да са заразени от видимо здрави хора, при които заболяването е или безсимптомно, или симптомите все още не са проявени. Резултатите от проучването са публикувани на сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Изследването е проведено в Сингапур от 23 януари до 16 март. Изследвани са общо 243 пациенти, 157 от които са заразени в страната. 

Ранното откриване и изолиране на симптоматични пациенти със COVID-19 и проследяване на близки контакти е важна стратегия за ограничаване на заболяването, пишат сингапурските учени. Обаче наличието на пресимптомно или асимптоматично предаване би представлявало трудни предизвикателства за проследяването на контактите. Подобни режими на предаване не са окончателно документирани за COVID-19, въпреки че в Китай  са докладвани случаи на пресимптомно и асимптоматично предаване и вероятно е възникнало в медицинско заведение в окръг Кинг, щата Вашингтон. Изследването на серийни интервали (т.е. броят на дните между появата на симптомите в първичен случай и вторичен случай) в Китай предполага, че 12,6% от предаването е пресимптомно. Епидемиолозите описват 7 клъстъра в Сингапур, за които са установили пресимптомно предаване на COVID-19.

Например, жена на възраст 58 години (пациент F1) посещава клас по пеене на 27 февруари, където е и пациент с потвърден COVID-19. Тя присъства на църковна служба на 1 март, където вероятно заразява жена на 26 години (пациент F2) и мъж на 29 години (пациент F3), като двамата са седели на реда зад нея. Пациентът F1 развил симптоми на 3 март, а пациентите F2 и F3 развили симптоми съответно на 3 и 5 март.

Безсимптомното протичане на заболяването и бързото му разпространение усложняват проследяването му, отбелязват експертите.

Изследването подчертава важността на социалната изолация и поддържането на физическа дистанция.

По-рано китайски специалисти съобщиха за уникален случай. Мъж е бил носител на вируса в продължение на 49 дни, през които не е имал никакви симптоми. 

Експертите смятат, че вирусът формира динамичен баланс с имунната система на човека, поради което той не се разболява, но активно заразява околните.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини