-2 °C

Ето за какво ще отидат паричните дарения за борба с COVID-19 в Асеновград

В община Асеновград заседава комисията, чрез която ще се осъществява контрол върху разходването на даренията от дарителската сметка, открита от Общинския оперативен щаб за борба с COVID-19 в полза на болницата в града. Председателят й зам.-кметът Теньо Манолов подчерта, че ситуацията предполага, че предварителните разчети, представени от управителя на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков, са прогнозни, тъй като за кратко време и в среда на непрекъснато променящи се пазарни цени, е трудно да се посочат конкретни стойности. Още един важен въпрос е, че някои от апаратите дори липсват на пазара. Към прогнозния си отчет д-р Червенков е приложил и оферти за закупуване на оборудване и консумативи. В доклада си той е описал предложения, придържайки се към възможно най-ниски цени, но съобразено и със срока на доставка.

На заседанието стана ясно, че някои от благодетелите, включили се в дарителската кампания, са посочили в конкретно какво желаят да бъде закупено със средствата. „Волята на дарителя е неприкосновена и доктор Червенков ще се съобрази с нея“, категоричен бе зам.-кметът Манолов. И допълни: „Нашата задача е да приемем дали е допустимо така предложеното разходване на средствата. Ще бъде осъществен и последващ контрол, когато консумативите и оборудването бъдат закупени. За мен е много важно да се проконтролира превантивно разходването на дарителските средства, за да не се допуснат недоразумения“.

Ето какво се предвижда да бъде закупено: защитни очила (115 броя – 1 380 лева); еднократни маски (500 броя – 540 лева); еднократни маски (4 080 броя – 3 672 лева); защитни дъждобрани (241 броя – 197,80 лева); шлемове – 30 броя (414 лева); гащеризони (73 броя – 1 805 лева); маски с филтър (30 броя – 450 лева); защитни очила (15 броя – 225 лева); калцуни високи (40 броя – 48 лева); еднократни маски (200 броя – 336 лева); хир. Ръкавици (10 000 броя – 420 лева); еднократни престилки – подсилена защита (500 броя – 4 900 лева); гащеризони (50 броя – 1 800 лева); бактерицидни лампи (10 броя – 2 340 лева + 3 броя – 264 лева); затворени аспирационни системи (100 броя – 3 630 лева); стерилизатор на въздух с плазмено поле (3 броя – 10 800 лева + 3 броя – 8 100 лева); озонов уред за дезинфекция (1 брой – 3 600 лева); респиратори (3 броя – има предложени няколко ценови предложения, които предстои да бъдат разгледани); пациентен монитор (20 броя – 40 000 лева); едноканална инфузионна помпа (4 броя – 5 540 лева); инфузионни помпи със спринцовка (6 броя – 11 318 лева); инфузионни помпи линия (2 броя – 3 773 лева); бифазен дефибрилатор (1 брой – 9 700 лева); ЕКГ апарат (1 брой – 2 790 лева); автоклав – 6 стерилни единици (1 брой – 84 000 лева). Общо необходимата сума за закупуване на посоченото е в размер на 202 511 лева. При осигуряване на 3 броя респиратори те ще бъдат закупени с оставащата от даренията сума – 97 489 лева, като в случай на недостиг лечебното заведение ще осигури необходимите средства.

МБАЛ – Асеновград е в готовност да отдели и финансиране в случай, че дарителската сметка се окаже недостатъчна, за да доплати разликата, с оглед осигуряване на посочените апарати, допълнителни консумативи и лични предпазни средства. Посочените консумативи и апарати са стартово необходими за дейността и при необходимост ще бъдат закупени допълнителни такива, информира сформираната вътреболнична комисия, състояща се от д-р Иван Червенков (управител на МБАЛ - Асеновград), д-р Георги Иванов (началник на Първо отделение по вътрешни болести), д-р Красимира Караманова (началник „ОАИЛ“), д-р Красимир Калинов (началник „Образна диагностика“) и д-р Миглена Спасова (началник Клинична лаборатория). В хода на закупуване са възможни леки корекции на цените поради изключително динамичната обстановка, пише в доклада си д-р Червенков. Към момента дарител е декларирал желание за закупуване от него на оборудвани болнични легла – 6 интензивни и 18 обикновени.

По време на заседанието бе взето решение, че така направения от д-р Червенков отчет получава подкрепа от общинската комисия. Решено бе, че управителят на МБАЛ следва да изготвя детайлен седмичен доклад и да го представя до края на работния ден всеки четвъртък. Отчетът трябва да съдържа брой и вид ползвани консумативи, който ще бъде представян пред Общинския оперативен щаб. Следва да бъдат представено разходооправдателни документи, както и приемно-предавателни протоколи. Целта е при необходимост да се докаже, че дарителските средства за разходвани по предназначение и отчетността да бъде представена пред обществеността, с цел прозрачност.

Председател на комисията – Теньо Манолов – зам.-кмет на Асеновград. Членове на комисията са Айтен Салим – директор на дирекция „АИО“, Васил Митов – началник на отдел „Счетоводно обслужване“, Иванка Гуглева – началник на отдел „Бюджет и човешки ресурси“, Драгомир Георгиев – председател на Общинския съвет, Матей Нейков – началник на „Икономическа полиция“ към РУ на МВР – Асеновград, д-р Красимира Караманова – началник отделение „ОАИЛ“ в МБАЛ.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021

Случаен виц

Последни новини