25 °C

Ето за какво ще отидат паричните дарения за борба с COVID-19 в Асеновград

В община Асеновград заседава комисията, чрез която ще се осъществява контрол върху разходването на даренията от дарителската сметка, открита от Общинския оперативен щаб за борба с COVID-19 в полза на болницата в града. Председателят й зам.-кметът Теньо Манолов подчерта, че ситуацията предполага, че предварителните разчети, представени от управителя на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков, са прогнозни, тъй като за кратко време и в среда на непрекъснато променящи се пазарни цени, е трудно да се посочат конкретни стойности. Още един важен въпрос е, че някои от апаратите дори липсват на пазара. Към прогнозния си отчет д-р Червенков е приложил и оферти за закупуване на оборудване и консумативи. В доклада си той е описал предложения, придържайки се към възможно най-ниски цени, но съобразено и със срока на доставка.

На заседанието стана ясно, че някои от благодетелите, включили се в дарителската кампания, са посочили в конкретно какво желаят да бъде закупено със средствата. „Волята на дарителя е неприкосновена и доктор Червенков ще се съобрази с нея“, категоричен бе зам.-кметът Манолов. И допълни: „Нашата задача е да приемем дали е допустимо така предложеното разходване на средствата. Ще бъде осъществен и последващ контрол, когато консумативите и оборудването бъдат закупени. За мен е много важно да се проконтролира превантивно разходването на дарителските средства, за да не се допуснат недоразумения“.

Ето какво се предвижда да бъде закупено: защитни очила (115 броя – 1 380 лева); еднократни маски (500 броя – 540 лева); еднократни маски (4 080 броя – 3 672 лева); защитни дъждобрани (241 броя – 197,80 лева); шлемове – 30 броя (414 лева); гащеризони (73 броя – 1 805 лева); маски с филтър (30 броя – 450 лева); защитни очила (15 броя – 225 лева); калцуни високи (40 броя – 48 лева); еднократни маски (200 броя – 336 лева); хир. Ръкавици (10 000 броя – 420 лева); еднократни престилки – подсилена защита (500 броя – 4 900 лева); гащеризони (50 броя – 1 800 лева); бактерицидни лампи (10 броя – 2 340 лева + 3 броя – 264 лева); затворени аспирационни системи (100 броя – 3 630 лева); стерилизатор на въздух с плазмено поле (3 броя – 10 800 лева + 3 броя – 8 100 лева); озонов уред за дезинфекция (1 брой – 3 600 лева); респиратори (3 броя – има предложени няколко ценови предложения, които предстои да бъдат разгледани); пациентен монитор (20 броя – 40 000 лева); едноканална инфузионна помпа (4 броя – 5 540 лева); инфузионни помпи със спринцовка (6 броя – 11 318 лева); инфузионни помпи линия (2 броя – 3 773 лева); бифазен дефибрилатор (1 брой – 9 700 лева); ЕКГ апарат (1 брой – 2 790 лева); автоклав – 6 стерилни единици (1 брой – 84 000 лева). Общо необходимата сума за закупуване на посоченото е в размер на 202 511 лева. При осигуряване на 3 броя респиратори те ще бъдат закупени с оставащата от даренията сума – 97 489 лева, като в случай на недостиг лечебното заведение ще осигури необходимите средства.

МБАЛ – Асеновград е в готовност да отдели и финансиране в случай, че дарителската сметка се окаже недостатъчна, за да доплати разликата, с оглед осигуряване на посочените апарати, допълнителни консумативи и лични предпазни средства. Посочените консумативи и апарати са стартово необходими за дейността и при необходимост ще бъдат закупени допълнителни такива, информира сформираната вътреболнична комисия, състояща се от д-р Иван Червенков (управител на МБАЛ - Асеновград), д-р Георги Иванов (началник на Първо отделение по вътрешни болести), д-р Красимира Караманова (началник „ОАИЛ“), д-р Красимир Калинов (началник „Образна диагностика“) и д-р Миглена Спасова (началник Клинична лаборатория). В хода на закупуване са възможни леки корекции на цените поради изключително динамичната обстановка, пише в доклада си д-р Червенков. Към момента дарител е декларирал желание за закупуване от него на оборудвани болнични легла – 6 интензивни и 18 обикновени.

По време на заседанието бе взето решение, че така направения от д-р Червенков отчет получава подкрепа от общинската комисия. Решено бе, че управителят на МБАЛ следва да изготвя детайлен седмичен доклад и да го представя до края на работния ден всеки четвъртък. Отчетът трябва да съдържа брой и вид ползвани консумативи, който ще бъде представян пред Общинския оперативен щаб. Следва да бъдат представено разходооправдателни документи, както и приемно-предавателни протоколи. Целта е при необходимост да се докаже, че дарителските средства за разходвани по предназначение и отчетността да бъде представена пред обществеността, с цел прозрачност.

Председател на комисията – Теньо Манолов – зам.-кмет на Асеновград. Членове на комисията са Айтен Салим – директор на дирекция „АИО“, Васил Митов – началник на отдел „Счетоводно обслужване“, Иванка Гуглева – началник на отдел „Бюджет и човешки ресурси“, Драгомир Георгиев – председател на Общинския съвет, Матей Нейков – началник на „Икономическа полиция“ към РУ на МВР – Асеновград, д-р Красимира Караманова – началник отделение „ОАИЛ“ в МБАЛ.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020

Случаен виц

Последни новини