19 °C

Ето за какво ще отидат паричните дарения за борба с COVID-19 в Асеновград

В община Асеновград заседава комисията, чрез която ще се осъществява контрол върху разходването на даренията от дарителската сметка, открита от Общинския оперативен щаб за борба с COVID-19 в полза на болницата в града. Председателят й зам.-кметът Теньо Манолов подчерта, че ситуацията предполага, че предварителните разчети, представени от управителя на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков, са прогнозни, тъй като за кратко време и в среда на непрекъснато променящи се пазарни цени, е трудно да се посочат конкретни стойности. Още един важен въпрос е, че някои от апаратите дори липсват на пазара. Към прогнозния си отчет д-р Червенков е приложил и оферти за закупуване на оборудване и консумативи. В доклада си той е описал предложения, придържайки се към възможно най-ниски цени, но съобразено и със срока на доставка.

На заседанието стана ясно, че някои от благодетелите, включили се в дарителската кампания, са посочили в конкретно какво желаят да бъде закупено със средствата. „Волята на дарителя е неприкосновена и доктор Червенков ще се съобрази с нея“, категоричен бе зам.-кметът Манолов. И допълни: „Нашата задача е да приемем дали е допустимо така предложеното разходване на средствата. Ще бъде осъществен и последващ контрол, когато консумативите и оборудването бъдат закупени. За мен е много важно да се проконтролира превантивно разходването на дарителските средства, за да не се допуснат недоразумения“.

Ето какво се предвижда да бъде закупено: защитни очила (115 броя – 1 380 лева); еднократни маски (500 броя – 540 лева); еднократни маски (4 080 броя – 3 672 лева); защитни дъждобрани (241 броя – 197,80 лева); шлемове – 30 броя (414 лева); гащеризони (73 броя – 1 805 лева); маски с филтър (30 броя – 450 лева); защитни очила (15 броя – 225 лева); калцуни високи (40 броя – 48 лева); еднократни маски (200 броя – 336 лева); хир. Ръкавици (10 000 броя – 420 лева); еднократни престилки – подсилена защита (500 броя – 4 900 лева); гащеризони (50 броя – 1 800 лева); бактерицидни лампи (10 броя – 2 340 лева + 3 броя – 264 лева); затворени аспирационни системи (100 броя – 3 630 лева); стерилизатор на въздух с плазмено поле (3 броя – 10 800 лева + 3 броя – 8 100 лева); озонов уред за дезинфекция (1 брой – 3 600 лева); респиратори (3 броя – има предложени няколко ценови предложения, които предстои да бъдат разгледани); пациентен монитор (20 броя – 40 000 лева); едноканална инфузионна помпа (4 броя – 5 540 лева); инфузионни помпи със спринцовка (6 броя – 11 318 лева); инфузионни помпи линия (2 броя – 3 773 лева); бифазен дефибрилатор (1 брой – 9 700 лева); ЕКГ апарат (1 брой – 2 790 лева); автоклав – 6 стерилни единици (1 брой – 84 000 лева). Общо необходимата сума за закупуване на посоченото е в размер на 202 511 лева. При осигуряване на 3 броя респиратори те ще бъдат закупени с оставащата от даренията сума – 97 489 лева, като в случай на недостиг лечебното заведение ще осигури необходимите средства.

МБАЛ – Асеновград е в готовност да отдели и финансиране в случай, че дарителската сметка се окаже недостатъчна, за да доплати разликата, с оглед осигуряване на посочените апарати, допълнителни консумативи и лични предпазни средства. Посочените консумативи и апарати са стартово необходими за дейността и при необходимост ще бъдат закупени допълнителни такива, информира сформираната вътреболнична комисия, състояща се от д-р Иван Червенков (управител на МБАЛ - Асеновград), д-р Георги Иванов (началник на Първо отделение по вътрешни болести), д-р Красимира Караманова (началник „ОАИЛ“), д-р Красимир Калинов (началник „Образна диагностика“) и д-р Миглена Спасова (началник Клинична лаборатория). В хода на закупуване са възможни леки корекции на цените поради изключително динамичната обстановка, пише в доклада си д-р Червенков. Към момента дарител е декларирал желание за закупуване от него на оборудвани болнични легла – 6 интензивни и 18 обикновени.

По време на заседанието бе взето решение, че така направения от д-р Червенков отчет получава подкрепа от общинската комисия. Решено бе, че управителят на МБАЛ следва да изготвя детайлен седмичен доклад и да го представя до края на работния ден всеки четвъртък. Отчетът трябва да съдържа брой и вид ползвани консумативи, който ще бъде представян пред Общинския оперативен щаб. Следва да бъдат представено разходооправдателни документи, както и приемно-предавателни протоколи. Целта е при необходимост да се докаже, че дарителските средства за разходвани по предназначение и отчетността да бъде представена пред обществеността, с цел прозрачност.

Председател на комисията – Теньо Манолов – зам.-кмет на Асеновград. Членове на комисията са Айтен Салим – директор на дирекция „АИО“, Васил Митов – началник на отдел „Счетоводно обслужване“, Иванка Гуглева – началник на отдел „Бюджет и човешки ресурси“, Драгомир Георгиев – председател на Общинския съвет, Матей Нейков – началник на „Икономическа полиция“ към РУ на МВР – Асеновград, д-р Красимира Караманова – началник отделение „ОАИЛ“ в МБАЛ.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
28 сеп 2020
Последни новини