Храни, богати на желязо, дават сили на мозъка

Зелените салати и зеленчуци, орехите и бобовите храни са богати на желязо. Този микроелемент е важен за организма, защото участва в транспорта на кислорода. А дефицитът му е свързан с умора, слаба работоспособност и лош успех. И той е особено важен за развитието на плода през деветте месеца на бременността.

Учени от университетите в Небраска-Линколн и Пенсилвания анализирали данни от 105 студента. Проучването им показало, че при тези с най-висок бал нивата на желязо в кръвта са високи. Физическата форма влияла на успеха по-силно отколкото стойностите на желязото в кръвта. Съчетанието на факторите обаче се оказало, че оказва най-мощно влияние. И успехът на тези, които били в най-добра физическа форма и с високо ниво на желязо в кръвта, бил най-висок.

Слабост, лесна умора, студени крайници, често боледуване - това може да са първите признаци на нисък хемоглобин. Ако изследванията потвърдят диагнозата - желязнодефицитната анемия, значи организмът има нужда от желязо - най-важният микроелемент, който дава сили на кръвта, обяснява доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия по хранене.

Желязото влиза в състава на хемоглобина, помага за преноса на кислород от белия дроб до всички тъкани в тялото. При мъжете нормата му е 135 до 160 г/л, а при жените 120-140 г/л.

Най-лесният начин да се заредим с ценния минерал е с храната.Това обаче е трудно осъществимо, защото организмът има нужда от 15 мг желязо на ден. Това огромно количество е необходимо, защото тялото усвоява едва десет процента.

Другият проблем е, че храните с най-високо съдържание на този микроелемент, не са сред най-любимите за мнозина - това са субпродукти и карантия като дроб, бъбреци, език. Те не се препоръчват и за бременни, които имат голяма нужда от желязо.

Затова е по-разумно бъдещите майки да разчитат на „втория ешалон“ - шоколад, фасул, гъби и риба.

Друг източник на желязо са растителните храни - лещата, сусамът, орехите, меласата, соята, зелето. А най-полезни са листните зеленчуци – коприва, лапад, спанак, които подобряват усвояването му. Сред тях лападът е отличник и може да „зареди“ организма с цели 3% желязо, и то в усвоим вид.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини