Топящ се норвежки ледник разкри впечатляващи артефакти

Изображение 1 от 2

    Топенете но норвежкия лед в резултат на климатичните промени разкри изгубен викингски път, осеян с впечатляващи и идеално запазени артефакти, очевидно изпуснати по него.

    Пътят в планинските централни части на Норвегия попаднал в полезрението на местните археолози през 2011 година, след като била открита вълнена туника, датирана от 3-4 век. През годините голяма част от леда се стопил, разкривайки разнообразие от артефакти, включително плетени ръкавици, кожени обувки и стрели, по които все още били прикрепени пера.

    Въглеродно датиране на находките разкрило, че пътят бил използван от фермери и пътешественици в продължение на хиляди години, от желязната епоха около 200-300 година до избухването на чумната епидемия през 14-ти век. Голяма част от находките датират от около 1000 година от времето на викингите – период, през който търговията и мобилността в региона достигнали зенита си.

    Откритията обаче са и тревожно напомняне за ефекта на климатичните промени, предупреждават учени.

    От стотиците открития някои са структурни, например каменни купчини, които трябвало да насочват пътешествениците през мъглата и останки от малък подслон. Сред другите находки били продукти пренасяни от местни фермери от и към летните пасища – млечни продукти и фураж или предмети пренасяни от търговци като еленови кожи и рога.

    Били открити и фини дървени предмети като малка юздичка за агне или яре и гравирана хурка, дори ски от бронзовата епоха.

    Разтопените ледове през изминалото лято разкрили и подкова за кон – забележителен предмет сам по себе си, според учените.

    Макар всички находки да се определят за изключителни, най-важното от археологическа гледна точка са не отделните предмети, а историята която разказват за пътя и хората пътували по него.

    Източник: theguardian.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини