500 000 долара помощ от САЩ. Преглед на печата

Епидемичната обстановка и мерките срещу заразата неизменно са водеща тема в новинарските издания.

"Софиянци се изнасят за празниците, както правят всяка година, макар че сега страната е в извънредно положение. Колони от автомобили, дълги няколко километра, се образуваха в късния следобед на изгодите към магирсталите "Хемус" и "Тракия". Въпреки непрекъснатите призиви на Националния оперативен щаб да си стоим вкъщи, въпреки забраната на здравния министър за излизане от областните градове, от София не спират да излизат автомобили. В столицата има най-много заразени с коронавирус. На пътя за АМ "Тракия" 5 км се минават за 3 часа 20 минути, съобщи БТВ. Полицаи от КПП-тата коментирали, че хората масово лъжели, че напускат града, за да занесат лекарства на възрастни и болни хора в провинцията, а в багажниците им е имало разсад, пише Блиц. "Гражданите, които преминaват през КПП-тата, са стотици хиляди. Ще се чудите дали въобще се спазват мерки", оплака се на брифинг тази сутрин главният секретар на МВР Ивайло Иванов." - в. "Стандарт".

"От 00 часа на 17 април до второ нареждане се забранява влизането и излизането от столицата на всички превозни средства - лични автомобили. Ще се движи товарният превоз, но само със съответната документация, както и специализираният. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб, който се проведе в 23 часа. Движението между кварталите на София няма да е забранено. "Още от вчера се напуска масово напускане на София, която е най-голямото огнище на заразата с коронавирус. Хората се разпръскват из цялата страна. Това води до разпространение на заразата. Този процес ще продължи. Националният оперативен щаб наблюдаваше с безпокойство тези процеси. Имаме много случаи тези два дни, които не са инцидент, а тенденция", коментира генерал Мутафчийски. Полицаите по контролните пунктове бяха подложени на изключително унижение от граждани, които или не разбират, или неглежират опасността. Игра на котка и мишка - казваха, че трябвало да си изхвърлят зелето. Над 5000 автомобили бяха върнати, защото не можаха да докажат неотложността на пътуването, каза МВР министърът Младен Маринов. Започва масирана проверка на документите, които са предоставени като аргумент за излизане от София. И ще се проверява много внимателно кои са излъгали, за да напуснат столицата, допълни Маринов. Не е изключено тези, които са напуснали столицата, на връщане да бъдат "изненадани" и с наказание, посочи Мутафчийски. Не е ясно и как ще се върнат хората, които нямат софийски адрес, а са под наем. "Като имат къде да живеят и са под наем - къде са тръгнали", коментира МВР министърът. Маринов каза още, че е изненадан от отношението на гражданите към полицаите, които търсят при нужда, а в тази ситуация се отнасят лошо към тях. Абсолютно всички мерки са в полезрението на щаба, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос как ще коментира, че много хора по улицата са били без маски. Генералът припомни информация на транспортното министерство, че се отменят над 36 влака. Организираният междуградски пътнически транспорт също преустановява движението си, допълни министър Ананиев. Насочени са допълнителни сили на жандармерията към ромските квартали в София заради клипове в социалните мрежи, които показват напрежение. Следим информацията и за готвен протест там пред голям супермаркет, каза Маринов. Според вътрешния министър в другите големи градове хората разбират по-добре сериозността на проблема и спазват дисциплината, затова засега не се налага да бъдат затваряни. Армията пък може да излезе, ако много от полицаите, които са на първа линия, се разболеят и бъдат поставени под карантина, добави още той. Когато имаме поведение, което е адекватно, ще се отмени мярката със затварянето на София. Така, както разбиране проявиха хората на пазарите, затова те ще бъдат затворени само за три дни, каза министър Ананиев. Някои хора като че ли не могат да осъзнаят колко голяма е опасността от коронавируса, коментира Ананиев." - в."Стандарт".

"Щабът още преди месец предупреди, че по Великден и след Великден ще започне едно покачване по кривата на разпространението на вируса. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по Нова тв. Ако се вземат 3 седмици по-рано от предполагаемия пик по-строги мерки, се намалява височината на този пик с около 70%, ако са две седмици - с 40%, ако е една седмица - с 10-20%. Нашата страна взе мерките точно навреме, обясни той. Бързите тестове са две поколения. Първото е с много ниска активност. Сега чак, които се предлагат последните седмици, на основата на злато, ефективността им е много добра, каза още Кантарджиев. 1 милион лева е даден за тестове..." - в. "24 часа".

"Към момента 800 са потвърдените случаи на коронавирус. Разширената мрежа на лаборатории, които доказват вируса, и повечето тестове, които правим дневно, са и причината да хващаме и по-голям брой хора с Covid-19, каза в "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния щаб д-р Ангел Кунчев. "Най-сигурният, най-точният показател е броят на хората, които се нуждаят от лекарска помощ, от лечение в болница и, за съжаление, смъртните случаи, тъй като там никаква статистика не може да повлияе, да изкриви резултатите", добави Кунчев. Той беше категоричен, че взетите мерки са ефективни. В сравнение със страните, близки до нас от Балканския полуостров - и Сърбия, и Гърция, имат три пъти повече смъртни случаи, а Румъния има десет пъти повече от нас. "Това е показателно, че мерките, които наложихме, колкото и да са дълги и неприятни, вършат работа, те всъщност я свършиха", смята Кунчев. Даваме си сметка, че не можем да прекъснем епидемичния процес, можем да го отложим, но това даде време да организираме значително по-добре здравната ни система и по-точно тази, която работи в момента с тези болни, поясни д-р Кунчев. Тук се включват апаратура, лекарствени препарати, информираност, опит на колегите им от целия свят. Кунчев коментира и теорията за придобиване на имунитет, при която трябва 70% от хората да са срещнали този вирус, за да се изгради този имунитет. Той припомни, че сме имали досега среща с други два коронавируса, които не са се държали по този начин - нито при тежкия остър аспирационен синдром преди 18 години, нито при средиземноморския преди 10 години. "Нямаше нужда да се се натрупват 70% имунни лица, за да започне да се самоограничава, но те се самоограничиха. Този е третият коронавирус, с който имаме среща. Дали точно така ще протече, на мен ми е трудно да кажа и всъщност никой не може да го каже. Има вероятност да не чакаме едва ли не всеки от населението да се е срещнал, да е изградил имунитет и едва тогава да започне обратно развитие.", каза още той." - в. "Труд".

"Американското правителство предоставя на България финансова помощ от 500 000 долара за борбата срещу коронавируса, обяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа по време на видеоконференция. Американската Агенция за международно развитие ще координира съвместно с българското правителството разпределянето на тези средства, които трябва да отидат при най-засегнатите от кризата с коронавируса. "Заедно сме в това изпитание американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространението на COVID-19. Заедно можем да подкрепим тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни връзки между България и САЩ", каза тя. Над 800 000 лв. са събрани чрез стартираната от Посолството на САЩ у нас инициатива "Обединени срещу COVID-19", която се провежда съвместно с Българския дарителски форум, Фондацията "Америка за България" и Американската търговска камара у нас. В нея са се включили и над 20 компании. Събраните пари ще бъдат разпределени между болници, граждански организации, социални предприятия, и др., като приоритет е оказването на подкрепа за медицинския персонал, хората с увреждания, пенсионерите, самотните родители. Инициативата "Обединени срещу COVID-19" продължава. САЩ са предоставили и 6500 теста за коронавирус, като първата партида от тях вече е раздадена. Тестовете са предназначени за ВМА и за Националния център по заразни и паразитни болести. Посланик Херо Мустафа каза, че поддържа постоянна връзка с българските власти и с Националния оперативен щаб за борбата с коронавируса, като редовно обменят информация за ситуацията с COVID-19. Според нея България много добре се справя с кризата с коронавируса. На въпрос на "Сега" дали тази година ще има студентски бригади в САЩ заради усложнената обстановка в резултат на коронавируса. Тя обясни, че засега няма решение да не се проведат, но програмата е отложена до 11 май. "Има много фалшиви новини, че САЩ вече са решили да отменят програмата", категорична бе посланичката. В зависимост от актуалната ситуация американските власти ще разглеждат въпроса допълнително. Посланик Мустафа подчерта, че Държавният департамент прави всичко възможно, за да се реализира и тази година програмата за студентските бригади. "Знаем колко важна е тази програма и че много българи с нетърпение чакат информация", заяви Херо Мустафа." - в. "Сега".

Банките и кредитите остават във фокуса на всекидневниците.

"Отсрочване на вноските ще има и при бързите кредити. За това са се договорили членовете на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), пише "Труд". Част от предприетите от фирмите за бързи заеми мерки включват пълно или частично отлагане на вноски, както и предоговаряне на срокове за погасяване на задължения на клиенти, които са засегнати от извънредните мерки заради пандемията. От възможността за отлагане на плащанията може да се възползва всеки заразен с COVID-19, останал без работа или в неплатен отпуск. Облекченията ще бъдат валидни за периода на извънредно положение в страната. Те ще се прилагат на базата на предоставяне на документ, удостоверяващ основанието за отлагане на вноските и ще бъдат достъпни за клиентите, които са изплащали редовно вноските си до обявяването на извънредното положение на 13 март, посочват от АОНК. Хората трябва да са много внимателни при предоговаряне на бързите заеми и да четат документите, които подписват. В момента фирмите за бързи заеми нямат право да пристъпят към принудително събиране на задълженията. В закона за извънредното положение специално е записано, че при забава за плащане по договори за лизинг, кредит и други форми на финансиране (включително бързите заеми), не се начисляват наказателни лихви и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не може да бъдат изземвани вещи. Освен това в закона е посочено, че не се налагат запори на банкови сметки на физически лица, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и не се извършват описи на вещи и имоти на граждани, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения. Към момента в БНБ няма постъпили оплаквания от граждани, ползвали услуги на финансови институции, в това число потребителски и ипотечни кредити, за нарушения на правилата в закона за извънредното положение. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Кристина Сидорова от БСП. В случай, че фирма за бързи кредити не спазва закона за извънредното положение, засегнатите длъжници имат редица възможности за защита, посочва Горанов. Жалби по договори за потребителски и жилищни кредити може да бъдат подавани до Комисията за защита на потребителите. Освен това хората могат да търсят правата си и в съда. За действия, свързани със заплаха или принуда за плащане от страна на финансови институции, които са в противоречие със закона, хората могат да се обърнат и към полицията, става ясно от отговора на министър Горанов." - в. "Стандарт".

"Финансовият министър Владислав Горанов предприе днес изненадващ ход, очевидно целящ да разсее слуховете, че налетите 700 млн. лв. в капитала на държавната Българска банка за развитие може да се използват не по предназначение. Съмненията плъзнаха покрай намерението на Първа инвестиционна банка да набере свеж капитал - до 200 млн. лв. - на фондовата борсата. Днес ПИБ, която е публично дружество, обяви, че ще емитира нови книжа, които ще предложи по цена 8 лв. на акция. В момента акците на ПИБ се търгуват по много по-ниска цена - около 2 лв. Именно това подхрани предположения, че към емисията няма да има интерес и че тогава държавната ББР може да се появи в ролята на инвеститор, който да купи акции на ПИБ. В късния следобед пресцентърът на Министерството на финансите разпространи съобщение до медиите. В него се посочва, че по настояване на финансовия министър колегата му по икономическите въпроси Емил Караниколов (който се явява принципал на ББР) е свикал спешно заседание на надзорния съвет на ББР. На заседанието е било взето решение да се възложи на Управителния съвет на ББР да разходва парите само и единствено за изпълнение на приетите от правителството мерки за подпомагане на малки и средни предприятия и граждани, пряко засегнати от коронакризата. "Решението цели да се заяви категорично и недвусмислено пред българското общество, че средствата, предоставени с постановление на Министерския съвет от 26 март за увеличаване на капитала на ББР до 700 млн. лв., ще бъдат използвани единствено за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, в т.ч. за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки", се казва в прессъобщение на финансовото министерство. Реакцията на МФ дойде след публикации - първо в "Капитал", после и в други медии, в които се коментира възможността държавата чрез ББР да помогне на Първа инвестиционна да укрепи капитала си. При стрес тестовете на Европейската централна банка миналото лято стана ясно, че ПИБ и Инвестбанк трябва да подсилят капиталовите си позиции. Това и едно от условията за допускането на България в механизма ЕRM-2, наричан популярно "чакалнята за еврото". Инвестбанк вече е изпълнила предписанията. Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на април България ще подаде заявка за чакалнята, а от думите на финансовия министър се разбра, че остава само ПИБ да попълни капитала си и че тя е съвсем близо до целта. Късно в сряда ПИБ публикува на сайта си заявка за емитиране на борсата на 25 млн. акции на цена 8 лв. на акция. Цената е четири пъти по-висока от тази, на която в момента се търгуват акциите на ПИБ - около 2 лв. Тя надвишава и цената, с която ПИБ се опита да емитира свои акции преди Нова година. Тогава КФН отхвърли проспекта, с който банката искаше по 5 лева за акция. Сега отново КФН трябва да произнесе по обновения проспект на ПИБ. По повод на нереалистично завишената цена на новите акции на ПИБ в. "Капитал" предположи, че се търси непазарно решение и капиталът вероятно ще бъде осигурен от държавата. "Във финансовите среди най-широко спряганата версия е това да стане през Българската банка за развитие", пише изданието. Интерес детайл е, че преди дни дългогодишният главен финансов директор на ПИБ Живко Тодоров премина на работа в ББР, където бе назначен за изпълнителен директор. " - в. "Сега".

"Настоящият изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане Панайот Филипов е заявен днес за вписване в Търговския регистър като директор в Българската банка за развитие (ББР). Така той ще е вторият нов изпълнителен директор в новото ръководство на ББР. Първият - Живко Тодоров, вече бе обявен официално. Както е известно, целият управителен съвет на банката се сменя по настояване на премиера Бойко Борисов. Повод за искането му стана съмнителен кредит, отпуснат на дружество, свързано с колекторска фирма. Това доведе до отстраняването и на ръководителя на банката Стоян Мавродиев. Любопитното покрай Филипов е, че е член на надзорния съвет на ОЗК "Застраховане", което е с действителен собственик Христо Ковачки, припомня "Капитал". От застрахователния сектор свързват компанията и с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Два източника от строителния сектор твърдят, че Филипов е бил финансов директор в групата компании около "Водстрой 98", по време, когато строителната компания се свързва с депутата от ДПС. "Водстрой 98" е и сред фирмите, получавалите кредити от държавната банка, която по закон би трябвало да подпомага малки и средни фирми. Същевременно тази вечер Министерството на финансите публикува на сайта си информация, че по настояване на министър Владислав Горанов (предишен принципал на ББР - бел ред.) и след негов разговор с министъра на икономиката Емил Караниколов, който сега е принципал на ББР, се е провело заседание на Надзорния съвет на банката. На него е решено средствата от увеличението на капитала на банката от 700 млн. лева да се разходват единствено за дейностите по изпълнение на приети от правителството мерки за подпомагане на малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от COVID-19. Вероятно с това съобщение управляващите искат да уверят обществото, че парите от увеличението на капитала на държавната банка от 700 млн. лв. ще отиват само за гаранции по кредитите за закъсали фирми и физически лица, а не за необясними кредити като този за колекторската компания, за който се разбра след обявеното увеличено на капитала на ББР." - в. "Дневник".

"Над 20 хил. граждани и фирми са поискали облекчен ред за погасяване на кредитите им само през първите 3 дни от обявяването на правилата, по които може да става това, съобщава Асоциацията на банките в България. В съобщение на сайта й се посочва, че данните са неофициални. Не се посочва повече за видовете заеми, отхвърлените заявления и др. В съобщението се припомня, че одобреният на 10 април от БНБ и вече прилаган от банките в България ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества не предвижда промени в условията на договорите с клиентите, които да водят до изменение на договорената лихва. Това бе изрично подчертано в съобщението на БНБ, а е записано и в регламента. Посочват, че промяна на лихвата по даден вече кредит не е разрешена и в насоките, които даде Европейският банков орган и с които се съобрази БНБ. Единственото, което се урежда в реда за отсрочване, е възможността, по искане на клиента, срокът на договора му да бъде удължен със съответното време за разсрочване на лихвата и главницата, или само на главницата по кредита, в зависимост от това, какво клиентът е избрал, посочва асоциацията..." - в. "Дневник"

Вестниците проследяват и казусите с арести на популярни фигури.

"Столичният общински съветник и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров получи още две обвинения заради отправени заплахи към прокурорите, които го разследват, за да не изпълнят служебните си задълженията. След образуване на новото досъдебно производство на Сидеров му е определена гаранция от 50 хил. лв. Така политикът трябва да заплати общо 100 000 лв., за да излезе на свобода, съобщиха от прокуратурата. Той беше задържан вчера за 24 часа в ареста на 3-то РПУ, след като бе обявен за общодържавно издирване от прокуратурата, а в ранния следобяд сам се яви в СДВР, за да му бъдат предявени обвиненията от софийската районна прокуратура. "Не съм се укривал, няма никакво основание да ме издирват. Влизаме да приемем обвинителния акт, действаме по закон", каза Сидеров, цитиран от партийната телевизия при пристигането в столичната полиция. Днес на излизане от ареста Волен Сидеров призова премиера да бъдат отпуснати пари за ремонт на килиите в 3-то РПУ. "Първо на тоалетните, защото са в ужасно състояние. А нищо не се знае, може да му се наложи да лежи тук, така че нека да се погрижат да има нормални условия", заяви той пред журналисти. Сагата със Сидеров започна в понеделник, когато прокуратурата го призова на разпит за призивите му да не се спазва карантината по Великден. Тогава лидерът на "Атака" не се яви. Във вторник Сидеров се появи в СДВР, където трябваше да му бъде предявено постановление за привличане на обвиняем и за взимане на мярка за неотклонение "парична гаранция" от 50 хил. лв., но на входа на СДВР той отказал да представи личната си карта и напуснал демонстративно. "Лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15 април за общодържавно издирване", съобщи прокуратурата. Първото обвинение е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение, посочва прокуратурата. Второто престъпление на Сидеров е, че на 13 април 2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР. На общинският съветник беше определена гаранция от 50 000 лв., за да остане на свобода след тези обвинения. Сега лидерът на "Атака" е привлечен към наказателна отговорност заради думите му в телевизионно предаване, излъчено на 13 април: "Правете си сметката тези, които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!, Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!". Той трябва да заплати още 50 хил. лв. гаранция, за да не бъде задържан. Агресивните прояви са "запазена марка" на Волен Сидеров и обикновено се случат преди избори. Заради битка с продавачи в клекшоп в София, нахлуване в НАТФИЗ, нападение над полицай на летището във Варна прокуратурата му повдигна няколко обвинения. Преди две години съдебната сага приключи, след като той се призна за виновен в хулиганство за пети път и сключи поредното си споразумение с прокуратурата. Тогава той получи пробация и 15% удръжка от заплатата за 14 месеца, което всъщност е и обществено полезния му труд. Сидеров трябваше да плати над 4.4 хил. лв. разноски. Съдебната история на Сидеров беше повече от странна. Срещу него се водеха общо пет дела, като и по петте той все се признаваше за виновен, все сключваше споразумения с прокуратурата и накрая съд ги одобряваше. Така той се призна за виновен последователно за нахлуването в НАТФИЗ, за хулигански действия в Батак през 2011 г. и пред магазинче за цигари на ул. "Раковски" в столицата м. г., както и за нанасяне на лека телесна повреда на полицай през 2013 г. Накрая се призна за виновен и за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай на летище Варна в началото на 2014 г. Инцидентът бе продължение на скандал със служителката на френския културен институт Стефани Дюмортие по време на полет от София. Близо две години Сидеров твърдеше, че е невинен. Накрая адвокатът му Явор Нотев заяви, че тактиката е сменена, защото първоначално се надявали на справедлив процес, но след това срещу Сидеров били образувани пет наказателни производства. След новата тактика той получи само пробация и удръжките от заплатата." - в. "Сега".

"Апелативния специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста жената на обвиняемия бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков - Елена Динева, като отказа да измени мярката ѝ за неотклонение в по-лека. Това съобщи Нова телевизия. Динева е в ареста от края на февруари по обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. На 20 февруари първоинстанционният специализиран наказателен съд ѝ наложи гаранция от 1.5 млн. лв., за да бъде пусната на свобода, но седмица по-късно апелативният съд прецени, че трябва да ѝ бъде наложена най-тежката мярка "постоянно задъжане под стража". Междувременно срещу гаранция от 1 млн. лева бе пуснат синът на Васил Божков - Антон, който също е обвинен като част от организираната престъпна група. Самият Васил Божков е в Обединените арабски емирства, откъдето се очакват действия, свързани с искането на българските власти за екстрадицията му..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Шефа ни обеща на Мен и Потката Божия Гешев
    да ми купи нов презервативи за главите
    ....
    Шапките и Каскетите много ни стягат
  • 2
    Мл
    Младок
    2 -3
    11:09, 17 апр 2020
    Така е от САЩ получаваме парички,а от империята на злото - Раша едно чудесно Лукойлче,което не е плащало данъци и работи на загуба от години,а да и най-високата цена,ама нали сме братски народ бе.
    Благодаря на Европейската Комисия,че им тегли чертата с 40 % и СА,че им взеха душата за петрола.
    Велик е Путя хахаххахаа
    • Мл
      Младок
      1 -1
      11:10, 17 апр 2020
      най-високата цена за газ*
Последни новини