825 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 825 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в петък сутрин, 16 април. 

Новите случaи са 42 за денонощието, 21 от тях са хоспитализирани. Те са в София -19 случая,  Видин - 7, Смолян - 3 , Кюстендил - 2,  Стара Загора - 2 , по един случай - в Благоевград, Русе, Бургас, Варна, Пазарджик, Плевен, Сливен, Хасково и Ямбол.

Новите случаи на COVID-19 при медицински служители са 12. Седем от тях са в "Пирогов" и 5 в МБАЛ - Видин.

227 с потвърден COVID-19  под лекарско наблюдение в болнични условия, 37 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 40. Трима са починали за денонощието, те са имали придружаващи заболявания.  В "Пирогов" са починали жена на 62 г. и артериална хипертония и диабет и  64-годишен мъж с артериална хипертония, поставен на апаратна вентилация. Впоследствие, заради септичен шок и настъпила полиорганна недостатъчност, се е наложило да бъде включен на диализа. Другият смъртен случай е на жена на 68 г., която е починала в областната болница в Сливен. Пациентката е страдала от ХОББ, исхемична болест на сърцето и диабет.

141 са излекуваните, 8 са деца.

Около нас ситуацията е тревожна, каза ген. Мутафчийски, като посочи големи бройки новозаразени в съседните страни. Той посочи и рязкото учеличаване на случаите в източна Азия - в Япония и Сингапур. Динамиката по света е голяма, което налага непопулярни мерки. В Сърбия е наложен вечерен час, с Северна Македония също мерките са тежки.

Тази нощ пристигна една от пратките от Китай, около 576 хил. са маските от висок клас, които са изключително необходими за медиците. С напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват, заради големия брой заразени лекари, медицински сестри, санитари. Това е установено в световен мащаб, България също не е пощадена.

Забраната за влизане и излизане от София. Всички трябва да се съобразят със заповедта.

Пълни ли се Банско с туристи. По Черноморието има повече софийски коли, отколкото местни. Това наложи налагането на забраната. Досега разчитахме на вербални послания. Все пак, сигурно 99% спазтав мерките, заради малкото нарушители се наложи налагане на мерки. Правителството не може да остане безучастно.

София не е под карантина, по-скоро се поставя ограничение. Движението на работници не е спряно. Няма да се пречи на бизнеса, включително разпространението на вестници. Всъщност само се модифицира времето, когато може да се влезе или излезе са личен автомобил.

Масово тестване вече се прави, както в София, така и на други места в България.

Ситуацията в двата квартала в София. 50% от бързите тестове и ПиСиАр тестовете са положителни във Факултето и Филиповци. Два екипа на терен преценяват кой от тестовете да се направи в конкретния случай. Търсят се активните случаи.

Все още няма достатъчно сигурни тестове. Това не е при нас, а навсякъде, каза ген. Мутафчийски, информацията кои са одобрените за използване тестове е публична.

Всеки от нас трябва да разбере какво е свобода, какво е свободия, каза ген. Мутафчийски. Повечето хора, които спазват мерките, също имат права - да останат здрави, да не бъдат заразени. Отговорността е споделена, нека не се поставят някои права над правото на хората да останат здрави. Магазините също ще влязат в групата на рисковите, защото те също контактуват с много хора. Персоналът там също трябва да носи маски, да има защитни средства, отговори генералът на въпрос за неспазване на мерките в някои магазини.

Вече имаме двама пациенти, които 34 дни не може да се установи изчистване от вируса. Много от пациентите са с леки симптоми.

Засега няма нужда от резервни екипи, които да се прехвърлят при нужда. Към момента заболеваемостта е ниска, медицинските ресурси стигат на този етап. Освобождаването на живота е свързано с наличието на медицински ресурси, това е едно от условията. Друго условие е наличието на достатъчно лаборатории за тестване, защото се предполага при освобождаване на живота, случаите ще се увеличат.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини