Над 6 млн. лева ще връщат на НОИ българи, взели фалшиви болнични. Преглед на печата

Нарушители.

"Дума":

Над 6 млн. лева ще връщат на НОИ българи, взели фалшиви болнични

Националният осигурителен институт е е издал над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за неправомерно получени болнични през миналата година. Данните са от анализ на експертите на института, публикуван в брой 1 на информационния бюлетин на НОИ за 2020 г, предаде БНТ. Общият брой обжалвани листове през 2019 г. е 16 373, което е с 6865 повече спрямо 2018 г. Отменени са 4397 болнични листове за 92 090 дни.

Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози, продължителността на временната неработоспособност са изпратени на Министерство на здравеопазването за извършване на проверки от регионалните съвети към РЗИ, както и към ГД "Национална полиция", Изпълнителна агенция "Медицински одит" към МЗ и ДАНС.

Коронавирус.

"Сега":

Много столичани се оказаха по морските курорти

Много от жителите на София, които напуснаха столицата, са решили да изкарат празниците в имотите си по морето. Това е установила проверка на БНТ по южното Черноморие. Те няма как да бъдат връщани, тъй като притежават документ за собственост на имот, но тяхното присъствие притеснява местните хора.

Жители в Созопол и Черноморец са силно притеснени, тъй като потокът от столицата продължава, а националният щаб обяви, че София е най-голямото огнище на заразата.

Софиянци още преди две седмици са започнали да пристигат. От бензиностанцията в Черноморец казаха, че са зареждали гориво. "Настанени са във вилите в Буджака, казва пред БНТ Стефка Георгиева, жител на Черноморец.

Дарение.

"Монитор":

Над 1200 деца получили таблети или компютри за дистанционното обучение

Повече от 1100 деца в цялата страна са получили таблети или компютри, за да се включат активно в дистанционното обучение.

Даренията на техниката са направени чрез образователното министерство и Агенцията за социално подпомагане, организирането на кампании или са постъпили директно към школата, за да могат децата да учат наравно със съученици си. Голяма част от устройствата са раздадени по домовете на децата от директорите на образователните институции и медиатори.

За даряването на около 500 таблета и 300 компютъра дотук е съдействало образователното министерство, посочва просветният министър Красимир Вълчев в отговор на депутатско питане. 11 ученици от столичното 75-то ОУ "Тодор Каблешков" получили вече своите.

Парно.

"24 часа":

Топлофикации: Не искаме поскъпване на парното

Част от топлофикациите обявиха в петък официално, че няма да има поскъпване на парното. А предложените първоначално от тях по-високи цени били сметнати без да се отчита намалението на газа с близо 43%. С предложенията си те са спазили закона, който ги задължава да ги внесат в КЕВР до 31 март. Сега прогнозират намаляване на цената, след КЕВР обяви поевтиняването на газа.

Това става ясно от съобщения от топлофикациите в София, Бургас, Враца, Велико Търново, Плевен и Перник.

Столичното дружество съобщава, че предложената от него цена от 84,74 лв. за мегаватчас е по-ниска с 11% от действащата до 31 март. Но според нивото от 1 април е с над 20% по-висока.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини