Програма "Достъп до информация" събира подписка срещу законови промени в ущърб на прозрачността

Програма Достъп до информация (ПДИ) се обяви срещу предложението за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

На 5 март 2020 г. група народни представители внесоха проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона се предлагат изменения в ЗДОИ. Чрез това предложение закон, който регулира основно човешко право, се променя със закон, който няма нищо общо с достъпа до информация, припомнят от ПДИ. По-конкретно, предложението предвижда отмяна на правомощието на министъра на финансите да определя нормативите за заплащане на разходите за предоставяне на достъп до обществена информация.

В предложената поправка депутати от ГЕРб са записали, че институциите сами определят таксите за достъп до информация.

Според оценката на ПДИ, предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.

С текста на становището можете да се запознаете ТУК.

Всеки, който желае да подкрепи позицията за отпадане на предлаганата промяна на реда за достъп до обществена информация, може да го направи ТУК. Подписи се събират до вторник, 21 април (включително), след което становището ще бъде внесено в Народното събрание.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини