Кометата Атлас: НАСА разпространи изображения на "обречения" космически обект

НАСА  и Европейската космическа агенция разпространиха изображения на кометата Атлас с приближаването и към Земята.

Космическият обект предизвика истинско вълнение през последните месеци, като ставаше все по-ярък и по-ярък. Астрономи твърдяха, че това ще е една от най-ярките комети, прелитали някога покрай Земята и че ще е видима с просто око.

Малко след това обаче кометата внезапно избледня, което породи страхове, че може би се разпада.  Любители астрономи разпространиха изображения на обекта, които потвърдиха тези страхове.

Най-новите изображения на Атлас от преди дни, направени от телескопа Хъбъл показват недвусмислено, че кометата се разпада.

Подобни събития също са вълнуващи, категорични са учените, защото са истинска рядкост.  Повечето разпадащи се комети са твърде бледи, за да бъдат наблюдавани. Събития като фрагментацията на Атлас се случват веднъж или два пъти на десетилетие.

Някои от видимите отломки на снимките са с големина на къща, докато се смята, че цялата комета е била приблизително с размера на футболно игрище.

Учените разпространиха две изображения на кометата, направени в разстояние от няколко дни, те обаче изглеждат съвсем различно и никой не е сигурен на какво се дължат различията.

 „Разликите в рамките на едва два дни са толкова съществени, че ни е трудно да свържем точките“, казва Дейвид Джеуит, част от екипа на Хъбъл. „Не знаем дали отделни фрагменти от кометата проблясват и пак угасват, докато отразяват слънчевата светлина, подобно на коледни лампички или просто Хъбъл е уловил различни фрагменти“.

Фрагментацията на кометите е трудно предсказуема и става толкова бързо, че учените не винаги успяват да наблюдават явлението. И понеже то не е добре проучено, все още не се знае защо Атлас се разпада.

Изследователите смятат, че фрагментацията може да се дължи на газ, излизащ от ледената вътрешност на кометата, който разтрошава скалата, по пътя си навън.

В момента Атлас се намира в орбитата на Марс, на около 150 милиона километра от Земята.  Тя ще се приближи максимално до нашата планета на 23-ти май – на около 115 милиона километра, преди да продължи пътя си към слънцето.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини