НАСА публикува отчет за успешни тестове на „невъзможния двигател“ EmDrive

Учени и специалисти още от 2001 година спорят, дали е възможен двигателят EmDrive, който създава тяга в затворен контур, без изпускане на каквато и да е материя във вид на изгорели газове или газови струи. Според учените, този двигател изглежда нарушава закона за съхранение на импулса. Но от друга страна, десетки тестове де факто показаха неговата работоспособност въпреки противоречията с нютоновата физика. Според научните принципи, не може даден двигател да се признае за работоспособен, ако няма всеобщо признато обяснение на неговата работа. Това е и причината експериментите с EmDrive да продължават.

НАСА също провежда тестове на EmDrive, при които работещият на неизвестен принцип двигател дава тяга дори и във вакуум, където е изключена каквато и да е топлинна конвекция.

Според основния принцип на работа на EmDrive, магнетрон, подобен на магнетрона в микровълновите печки, генерира микровълни, а резонансната енергията се натрупва в затворен резонатор със специална форма, който е източник на тяга. Физическият принцип на работа все още не е изцяло изяснен.

emdrive-2

В уеб-пространството се появи официалния отчет на НАСА за тестовете на този двигател. Автори на документа са специалистите от космическия център Линдън Фжонсън. Това е центърът на НАСА за проектиране и създаване на космически кораби, който се намира недалеч от Хюстън.

emdrive-3

В статията се казва, че двигателят EmDrive генерира тяга с мощност 1,2 милинютона на киловат.

emdrive-4

Двигателят наистина работи и с тази тяга може да се използва в космонавтиката. Ако сравним с другите подобни, йонният двигател с използването ефекта на Хол дава 60 mN/Kw или около 50 пъти повече. От друга страна слънчевите платна и фотонните двигатели, които също са силови апарати без изпускане на материя – генерират около 100 пъти по-малка тяга.

Отчетът на НАСА показва, че лабораторните тестов на EmDrive са приключени и следващата стъпка е извеждането на EmDrive в космоса.

emdrive-5

EmDrive би могъл да получава енергия от слънчеви панели, която директно се преобразува в тяга и импулс, без да се налага използването на гориво. Това тепърва предстои да се тества, но предварителните разчети показват, че с помощта на EmDrive, до Марс може да се стигне за 70 дни.

emdrive-6

И най-интересното, според Пол Мърш (Paul March), известен специалист на НАСА, космически кораб с технологията EmDrive може да надмине техническите характеристики на концептуалния кораб с първата версия на варп-двигателя WarpStar-1 на кораба IXS Enterprise (IXS-110) от вселената на Star Trek.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини