Учени измериха рекордни концентрации на микропластмаси в Средиземно море

Международен екип учени измери рекордна концентрация от 1,9 милиона микропластмасовни частици на квадратен метър на дъното на Средиземно море в близост до италианските брегове, предаде ДПА.

Специалистите предупреждават, че замърсяването е възможно да бъде още по-голямо в други части на морето. "Това е най-високата стойност, измервана някога на морското дъно в световен мащаб", заяви ръководителят на проучването, геологът Иън Кейн от университета в Манчестър.

Изследването беше публикувано в американското сп. Сайънс. Специалистите установиха, че микропластмасите се разпръсват на морското дъно с помощта на теченията и си се натрупват в тъй-наречените "горещи точки" на замърсяване. Но същите подводни течения снабдяват с кислород и хранителни вещества организмите, които обитават в близост до морското дъно. Притеснителното в случая е, че "горещите точки" на биоразнообразието и тези на замърсяването с пластмаси в дълбините на морето си съвпадат.

Учените подозират, че според изработените от тях модели, могат да бъдат установени и други, много по-високи нива на концертрации с микропластмаси от сега установените в различни части на Средиземно море.

Дълбочинните течения създават големи натрупвания, подобни на дюни. И там се натрупват пластмасовите замърсявания. Еколози установиха, че всяка година в моретата и океаните се изхвърлят над 10 милиона тона пластмасови отпадъци. 99 процента от тях се утаяват на морското дъно, като оформят подводни каньони. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини