Учени свързват смъртността от коронавируса с витамин D

Нивото на витамин D в организма е свързано с риска от смърт от коронавирус, смятат британские експерти. Точните механизми все още не са ясни, но изследователите се надяват, че приемът на добавки с витамин D ще увеличи преживяемостта с COVID-19.

Витамин D може да играе важна роля за предотвратяване на смъртта от коронавирус SARS-COV-2, твърдят изследователи от фондацията на боница Кралица Елизабет и от университета в Източна Англия. Изследването е публикувано в Research Square.

Основната функция на витамин D е да гарантира абсорбцията на калций и фосфор от храни в тънките черва. Страните с ниска инсолация (излагане на пряка слънчева светлина), според учените, са изложени на риск от недостиг на витамин D.

Изследователите анализират данни за 20 държави, публикувани през 2019 г., след което ги сравняват с броя на смъртните случаи от COVID-19. Оказа се, че колкото по-голям е дефицитът на витамин D в популацията, толкова по-голям е делът на смъртните случаи.

"Най-уязвимата популация за COVID-19 е тази с най-висок дефицит на витамин D", казват изследователите.

Дефицитът на витамин D зависи малко от местоположението на страната. В Исландия една трета от анкетираните имат ниво по-ниско от 50 nmol / l, което показва недостатъчно количество. В Швейцария дефицит е установен при повече от половината. Почти масов недостиг се наблюдава в Полша и Естония. Най-добри обаче са нивата също в северни страни - във Финландия, Швеция и Норвегия. Също така, изразен дефицит се наблюдава в Гърция, Испания, Италия. Не всички данни обаче са нови, някои статистики са от последните десетилетия и междувременно може да са се променили.

Подобни резултати не са изненадващи, отбелязват изследователите, и предишни изследвания показват, че нормалните нива на витамин D (50-125 nmol / L) намаляват риска от респираторни заболявания, включително грип и туберкулоза.

Най-ниски нива на витамин D се наблюдават при възрастни хора. Изследователите предполагат, че те могат да приемат добавки с витамин D, за да повишат нивата си в организма и евентуално да намалят рисковете си.

Учените обаче не говорят за причинно-следствена връзка, става дума за статистическа корелация. Може би има и други фактори, които са едновременно свързани както с нивото на витамин D в организма, така и с резистентността към коронавирус. Тази връзка все още не е проучена.

Освен това не всички експерти са съгласни с ползите от приема на хранителни добавки.

„Витамин D е гореща тема, дискутират се плюсовете и минусите на масовото приемане на хранителни добавки“, заявиха изследователите Марк Боланд от Университета в Окланд в Нова Зеландия и Алисън Авенел от университета в Абърдийн във Великобритания. Резултатите от работата, посветена на определени витамини, може да изглежда обещаваща, но в действителност приемът на добавки рядко е панацея и често се препоръчва без да се вземат предвид индивидуалните нужди, обясняват те. За да се говори за безспорна полза от определена добавка, са необходими рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания.

За да се подпомогне имунната система да се бори по-ефективно с коронавируса, диетата следва да е балансирана, твърдят експерти от университета в Саутхемптън.

Диета, която включва зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, месо, риба и млечни продукти, осигурява на организма витамини, минерали и други вещества, важни за пълноценното функциониране на имунната система, обясняват те.

Изследователите обясняват, че витамините и минералите са необходими за синтеза и поддържането на антимикробната протеинова активност, диференцирането на клетките и фагоцитната активност.

Те са важни и за функционирането на лимфоцитите, за производството на цитокини и антитела.

Въпреки че балансираната диета решава много проблеми, на практика не всеки може да се придържа към нея, дори в развитите страни. Най-често в диетата се наблюдава липса на витамини А, С, D и Е, магнезий и цинк. При по-възрастните хора се наблюдава дефицит на витамин В6, при жените - недостиг на фолати, желязо и мед. Липсата на определени витамини и минерали зависи от региона и социалната група, но се регигтрира почти навсякъде.

Следователно, освен правилното хранене, изследователите все още препоръчват да се обмисли възможността за приемане на хранителни добавки. Приемът на витамини и минерали не трябва да надвишава допустимата норма, предупреждават учените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини