Какво се случва с обектите на "LAFKA" в община Асеновград?

Във връзка с изнесени факти и обстоятелства в средствата за масова информация за прекратяване оперативната дейност на "Лафка Маркет" АД Общината е отправила официално запитване относно намеренията на компанията по отношение на сключения договор за наем (10.05.13 г.) на 23 терена – публична общинска собственост, разположени на територията на Асеновград, и издадените удостоверения за регистрация на търговска дейност на открито за разполагане на хладилни витрини за безалкохолни напитки и фризери за сладолед.

В отговор "Лафка" е заявила желание да бъде прекратено действието на удостоверенията за регистрация на търговска дейност на открито, считано от 1 март т.г.

На 2 март, при извършена проверка от служители на общинска администрация, е било установено, че площите за търговия на открито по издадените удостоверения не са освободени от витрините и фризерите.

С писмо от 4 март дружеството е уведомено, че съгласно действащата нормативна уредба, необходимо условие за прекратяване действието на удостоверенията е прекратяване на ползването на площите за търговия на открито. Малко след това е започнало поетапно премахване на съоръженията и до 1 април те са били освободени (констатирано от служители на местната администрация), а удостоверенията – прекратени.

"Лафка" е уведомила Общината писмено, че остава страна по договора за наем на 23-те терена и всички дължими плащания да продължат да се фактурират по установения ред.

На 22 април на имейл е изпратена и подробна финансова справка за задълженията на дружеството. Към 29 април "Лафка Маркет" АД дължи по договора за наем и издадените удостоверения:

– Наемна цена за периода 1 март – 30 април в размер на 787,38 лева и 131,22 лева с ДДС, като освен посочената сума се дължи и неустойка до момента на погасяване на задължението

– Такса по издадени удостоверения за регистрация на търговска дейност на открито и лихви в размер на 1 906,60 лева. Освен посочената сума се дължи и законна лихва до момента на погасяване на задължението

Информацията за всичко това бе дадена днес на медиите от зам.-кмета по финансите Стоян Димитров и след питане от страна на общинския съветник от групата на "Демократична България – ОБЕДИНЕНИЕ" (ДА България, БСБ, Зелено движение) Дамян Борисов. Въпросът, зададен от Борисов, бе във връзка с позиционирането на павилионите с отпаднало предназначение (бившата "LAFKA") и дали има юридическо лице, което да плаща наем на Общината за тях или те стоят с неустановен статут.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини