Пожарът в „Колектив“ – смразяващ разказ за един пожар и корупционни схеми в здравеопазването в днешни дни

Изображение 1 от 3

    Един от най-очакваните документални филми за 2020 г. Пожарът в „Колектив“, режисиран от носителя на наградата „Еми“ Александър Нанау, продукция на HBO, е с премиера за България на 4 юни по HBO GO. Документалният филм проследява събитията след пожара в дискотеката Колектив (Colectiv Club) в Букурещ през 2015. В следствие на инцидента разследващи журналисти откриват мащабна измама в здравеопазването в Румъния и разкриват цената на корупцията.

    Пожарът в „Колектив“ е наблюдателен документален филм за първата година след пожара в клуб Колектив (Colectiv) през ноември 2015 г в Букурещ, Румъния. Пожарът бе национална трагедия, отразена от световните медии, включително и у нас. В резултат на инцидента почиват 64 души (26 на място и 38 в болници), а ранените са 146.

    Филмът следва властите в лицето на тогавашния министър на здравеопазването Влад Войкулеску и екипа на журналиста Каталин Толонтан в тяхното търсене на истината. Историята е документален разказ за системата срещу хората, за истината срещу манипулацията, за личните интереси срещу обществения интерес, за смелостта и индивидуалната отговорност.

    “Както всеки един травмиран човек, травмираното общество става лесно податливо на манипулиране и лъжа. Аз бях свидетел през дните след пожара на институционалната лъжа и на това как властите перфектно управляваха трагедията с нея. Тази лъжа постоянно се повтаряше на скърбящото население, чрез всички медии. Виждал съм как манипулацията заглушава хора и ги спира да задават въпроси. Междувременно младите хора, ранени в пожара, продължаваха да умират в болници.“, споделя Александър Нанау.

    Журналистическото разследване след инцидента е продиктувано от факта, че много от жертвите, настанени в болница, умират от рани, които не са били класифицирани като животозастрашаващи. Камелия Реою, един от докторите, виждаш нередност в системата, решава да съдейства на разследващите журналисти, за да бъде разкрита мащабна измама в здравеопазването на страната. Когато в следствие на разрастващия се скандал е избран нов министър на здравеопазването - Влад Войкулеску, той предлага на медиите безпрецедентен достъп до всяко свое действие за реформа на системата, както и излага на показ всички пречки, с които се сблъсква. Като проследява журналисти, анонимни информатори, жертви на пожара и правителствени служители, филмът дава безкомпромисен поглед към важността на разследващата журналистика.

    Фестивалната премиера на Пожарът в„Колектив“ бе на Венецианския филмов фестивал и на фестивала TIFF в Торонто през 2019. Филмът получи награда за най-добър международен документален филм на 15-ия филмов фестивал в Цюрих и бе част от специалната програма на Сънданс в началото на 2020 година.

    Пожарът в „Колектив“ e копродукция на студиото на Нанау - Alexander Nanau Production (Румъния) на HBO Европа, в лицето на Ханка Кастелицова, директор документални продукции за региона и люксембургското студио Samsa Film.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини