Открита сцена с места и часовникова кула преобразяват центъра на Асеновград

Вече одобрен проект за цялостна реконструкция на площада в Асеновград представи днес зам.-кметът Стоян Димитров. Общата му стойност е 4 300 000 лева и е по Оперативна програма "Региони в растеж". Разходите, предвидени за строително-монтажните работи, възлизат на 4 091 476 лева с ДДС. Останалата част от средствата ще бъдат вложени за авторски надзор – 41 600 лева, за строителен надзор – 69 600 лева, за въвеждането на обекта в експлоатация – 9 996 лева, за публичност и визуализация – 25 200 лева и за одит – 6 000 лева. Сумите са с ДДС.

Ремонтните дейности ще обхванат 3-те нива на площадното пространство – пред Градска библиотека "Паисий Хилендарски", пред сградата на Общината и частта от Главната до паркинга на хотел "Асеновец".

Цялостното реновиране включва подмяна на настилката пред библиотеката и създаване на зелени площи. Стоян Димитров припомни, че още в предходния мандат на управление на кмета Грудев е било направено обследване и е констатирано, че има корозия в конструкцията на плочата, поради което носимоспособността й значително е намаляла. Планирано е тя да се събори и да бъде изградена наново, след което да се построят постоянна сцена на открито, малка съблекалня, комуникации с електрозахранване, а на трето площадно ниво да се оформят амфитеатрално места за сядане. Целта е пред библиотеката да може да се провеждат различни мероприятия. Предвижда се и вдигането на 6-метрова часовникова кула, която да придаде автентичен вид на целия площад. В плановете влиза също асансьор за трудно подвижните граждани, който да позволи придвижването им от подлеза до третото площадно ниво. Две платформи ще осъществяват връзката на главна пешеходна улица с третото ниво и библиотеката.

"Община Асеновград дължи на асеновградчани подобен център с европейски вид. Сега очакваме да бъдем поканени за сключване на договора. Надяваме се, че фирмата, която ще спечели обществената поръчка, ще изпълни проекта качествено, като ви уверяваме, че контролът ще бъде изключително стриктен. За времето на СМР ще бъде създадена временна реорганзаиция за влизане в сградата на Общината, като най-вероятно това ще става от настоящия входа за служители", коментира зам.-кметът Димитров. Той допълни, че проектът ще се изпълнява в един етап за срок от 2 години: "Вероятно практическата работа ще започне догодина, тъй като процедурите документално се проточват дълго време. Надяваме се при благоприятни метеорологични условия все пак, след избор на изпълнител да започнат поне дейностите по демонтаж."

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини