Изпращане от училище и дипломи за абитуриентите ще са заедно, матурите започват в 9.00 часа

 Изпитите за 12 клас започват в 9.00ч., децата да носят маски, полицай в двора ще следи за спазване на предварително разчертани мерки от 1.5 метра дистанция. Това са част от мерките, които ще важат за провеждането на ДЗИ тази 2020 учебна година. По отношение на държавните зрелостни изпити-съвместно с РЗИ и полицията са проведени конферентни разговори с всички директори, които ще провеждат ДЗИ, за да може всяка институция да постави изискванията си и да отговори на въпросите на директорите. 

Това обясни днес на брифинг началникът на РУО Смолян Мария Семерджиева. 

Задължителното ДЗИ по Български език и литература на 1 юни от 9 часа се очакват в залите да се явят 721 ученици, като те са разпределени по 10 в зала, като за целта са подготвени 96 зали в 21 училища. Осигурени са 293 квестори, като е проявено разбиране към квестори с хронични заболявания и рискова група над 60 години и е уважено желанието им да не участват в процедурата. Осигурени са 10 консултанти за ученици със СОП.

За второ ДЗИ по различните предмети се очакват 612 ученици, осигурени са 70 зали в 18 училища и 278 квестори и 7 консултанти за ученици със СОП. Допълнително има осигурени 20 консултанти -учители за учениците, които ще се явяват на матура по чужд език.

Третото ДЗИ -общо 5 ученици ще се явяват в три зали в три училища, 16 квестори и двама учители по чужд език.

Пропускането на зрелостниците ще започне рано сутринта, като на дворовете ще бъде разчертано разстояние от 150 см за да се изчаква и да няма струпване. Ще има осигурен полицай, за да може да се избегне струпване на родители и ученици, а на входа ще се извърши дезинфекция и сутрешен филтър, а учениците трябва да си носят маски и да спазват по време на матурата всички хигиенни изисквания.

Училищата в момента се дезинфекцират, осигурени са всички необходими материали според заповедта на здравния министър и очаквам, че ще опазим живота и здравето както на учениците, така и на квесторите, като същите процедури ще протекат и за провеждането на националното външно оценяване, където на изпитите по български и литература, както и математика очакваме 835 ученици.

"Към момента няма организирани балове, а изпращането на учениците ще бъде съчетано с връчването на дипломите и ще бъде направено на открито в двора на всяко учебно заведение. Няма да бъдат целите випуски, а отделни класове, при спазване на мерките за безопасност, а на този етап не се предвижда разрешаването на екскурзии за абитуриентите.", обяни семерджиева по отношение на светската и забавна част на абитуриентските вълнения.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    0 0
    15:15, 27 май 2020
    Ужас и кошмар. Ченге да седи и да следи за дистанция... ами ако някой ученик кихне в двора? Следва ли разстрел на улицата????????????????????????? Все пак кихането като функция трябва да пречисти носната кухина! Медицинска, политическа и цифрова диктатура - това беше целта на целия фарс с този вирус. И разбира се, чипиране чрез ваксината.
Последни новини