ЕВН съветва как да предпазим елсистемите у дома от гръмотевични бури

EVN България дава съвети за безопасност при гръмотевични бури, припомняйки, че пролетния сезон е характерен с чести валежи и гръмотевични бури.

От компанията, обслуждаща електропреноса на област Смолян, дават практични съвети за безопасност на електрическите инсталации, които могат да ограничат риска от пренапрежения и щети по електрически уреди:

В дома или работното място изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.

За защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде  заземена съгласно изискванията и периодично проверявана. За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Експертите съветват още на открито да се отдалечите се от електропроводи, както и да не хващате/не докосвате метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

 Ако вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.

При положение, че проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника, съветват още експертите.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини