Австралийски стартъп превръща алкални батерии във фертилизатор

Австралийска компания откри начин за превръщане на алкални батерии във фертилизатор.

Процесът, разработен от Envirostream, Австралия, разчита на прах, съдържащ манган и цинк от стари батерии – най-вече от дистанционни за телевизори и детски играчки - който се смесва с обикновен фертилизатор.

Полученият фертилизатор демонстрира обещаващи резултати в тестове с пшеница, отглеждана в оранжерия през 2019, а компанията наскоро оповести още един етап от тестове във ферми със зърнени култури в Австралия.

Регионът, описван понякога като житницата на Австралия, произвежда 14 милиона тона зърно на година, въпреки ниското pH на почвата и липсата на цинк, манган и фостафи.

Проектът е възможност за намаляване на въглеродния отпечатък от батерийната индустрия, редуциране замърсяването на депата за отпадъци и подобряване производството на храни по света.

В Австралия около 97% от 158 милиона алкални батерии се озовават на сметищата.

Първоначално екипът искал да се фокусира върху рециклиране на алкални батерии, но след няколко експеримента, учените осъзнали, че ще е по-лесно, ако просто намерят нова употреба на част от компонентите им.

Цинковият и мангановият диоксид са основни съставки на алкалните батерии, отделящи енергия.

Изчислено е, че по света всяка година се произвеждат по 10 милиарда батерии, а това е голямо предизвикателство за природозащитниците.

Изхвърлянето на алкални батерии се превръща в огромен проблем.

Плановете за повторно използване на активни компоненти на батериите е значителна крачка напред към устойчиво управление на околната среда и на батериите за еднократна употреба, заявяват от компанията.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини