Община Кърджали закрива три полудневни детски градини, БСП иска предпазливи реформи, за да се усвоява български език

 Кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис предложи на вчерашната сесия проекторешение за закриване на полудневни детски градини.Той се аргументира така:

В последните години в Община Кърджали има изразена тенденция към намаляване на раждаемостта и миграционни процеси, свързани предимно с хора в трудоспособна възраст, което води до все по- голяма застрашеност от закриване или преструктуриране на предучилищни форми, особено в населените места. За учебната 2019/2020год. в националната електронна информационна система на МОН за Община Кърджали са въведени и утвърдени 23 детски градини с целодневна организация на работа и 3 детски градини с полудневна организация на работа към тях, както следва:

Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  – със  7/ седем / деца .
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  – с  11 / единадесет / деца
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали  към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали  – с 6 / шест / деца .

  На основание чл.21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА, чл.310, ал.5; чл.313, ал.1, т.3 ; чл.322 от Закона за предучилищното и училищното образование , чл.53 от Наредба №9 за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС № 219 от 05.09.2017 г., последно доп. ДВ. бр.37 от 21 Април 2020г., за утвърденият норматив за минималния брой на децата в  групите, във връзка с недостатъчния брой деца и трайна тенденция към намаляване на посещаемостта

      І. Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год.

1.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Славейче” с.Широко поле с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

2 Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

 3.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали        към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали и предлага децата да се обучават в ДГ”Мики Маус” с.Стремци , общ.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

     ІІ . Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год., изнесената целодневна група в с. Звиница, като част от ДГ „Кокиче” с. Мост, поради намаляване броя на децата под изискуемия минимум и невъзможността за сформиране на група.Предлага децата да се обучават в ДГ”Кокиче” с.Мост, обш.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

    ІІІ. Общински съвет – Кърджали, възлага на Кмета на Община Кърджали да предприеме последващи, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, действия по изпълнение на настоящото решение.

Председателят на групата съветници от Коалиция БСП Милко Багдасаров поиска закриването на детски заведения,включително и начални училища да става само след внимателен анализ.Това са места,където децата усвояват официалният български език.Това струва повече от всякакви икономии в общинския бюджет, подчерта Багдасаров.

Предложението на градоначалника бе прието единодушно от общинските съветници.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ос
    Осман
    1 0
    10:30, 29 май 2020
    От устата на Багдасаров не сме чули нито дума за изучаването на майчиния турски език в задължителната учебна програма

Още новини

Последни новини