Румъния подкрепя работодателите с 512 евро месечно за назначен младеж или безработен над 50 години

Румънското правителство одобри проект за извънредно постановление относно прилагането на серия от мерки в подкрепа на работодателите и служителите в контекста на настоящата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, съобщава сайтът Зиаре.

Проектът предвижда отпускането на месечна помощ от 2500 леи (516 евро) за срок от 12 месеца за работодателите, които назначат до края на годината лица между 16 и 29 години, регистрирани в бюрата по труда, или лица над 50 години, загубили работата си по независещи от тях обстоятелства през последните месеци.

Сумата ще се отпуска за всеки назначен служител от съответните категории на безсрочен трудов договор с пълна норма. Работодателите ще имат задължението да продължат трудовите правоотношения с тези служители още 12 месеца след изтичането на посочения период.
Също така нормативният акт предвижда държавата да поеме 45 процента от брутната работна заплата на служителите, върнати на работа след техническа безработица, за срок от три месеца от 1 юни тази година.

Според публикувани днес данни на Инспекцията по труда общо 429 585 румънци са останали без работа от обявяването на извънредното положение заради пандемията от коронавирус на 16 март, съобщава телевизия Диджи24. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини