Вълна от протести в САЩ срещу смъртта на цветнокож при арест в Минеаполис. Арестуваха полицая

В САЩ бе арестуван полицаят, притиснал към земята починалия при арест в Минеаполис цветнокож, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите в щата Минесота.

Дерек Човин е бил задържан днес - четири дни след инцидента, който предизвика вълна от съпътствани от насилие протести, които започнаха в северния град, но постепенно обхванаха цялата страна. 44-годишният бял полицай притиснал в продължение на няколко минути с коляно на земята врата на Джордж Флойд, въпреки че 46-годишният цветнокож се оплаквал, че не може да диша.

Човин и трима негови колеги вече бяха уволнени от полицията.

Десетки хора бяха задържани при протести в САЩ срещу смъртта на цветнокож при арест в Минеаполис, предаде Асошиейтед прес.

Девет души бяха арестувани за хвърляне на камъни по магазини, коли и полицаи в Калифорния. Размириците избухнаха в нощта на четвъртък срещу петък в град Фонтана, в южната част на американския щат.

Около 100 души блокираха трафика на оживена улица. Полицията обяви протеста за незаконен и нареди на множеството да се разпръсне, но някои от демонстрантите продължиха с протестните прояви.

На други места в щата също имаше протести, включително пред полицейската централа в Лос Анджелис.
Демонстрации бяха проведени и в други американски щати.

В Кълъмбъс, Охайо, 400 души блокираха кръстовище в града през нощта и започнаха да замерят полицията с бутилки с вода. Полицаите използваха сълзотворен газ срещу тях. Тогава демонстранти започнаха да чупят стъклата на съседна сграда.

Във Финикс, щата Аризона, стотици хора също излязоха на протест, прераснал в сблъсък с полицията.

В Денвър, Колорадо, демонстранти блокираха трафика по водещи улици и чупеха прозорците на автомобилите, а полицията трябваше да използва сълзотворен газ. Чуваха се и изстрели.

В Ню Йорк демонстранти нарушиха забраната за събиране на много хора на обществено място, наложена заради коронавируса, и участваха в протест в Манхатън. Някои от тях носеха маска на лицето, но други - не.
Протестиращите се събраха на площад Юниън скуер и оттам тръгнаха на шествие, скандирайки: "Не мога да дишам" - последните думи, изречени от починалия при ареста цветнокож Джордж Флойд. Демострантите носеха и плакати, на които пишеше: "Полицейската бруталност и убийства трябва да спрат".

На моменти шествието премина в откъслечни сблъсъци с полицията. Над 30 души бяха задържани.

В град Петал, щата Мисисипи, кметът Хал Маркс предизвика гневни реакции, като каза, че не е видял нищо нередно във видеото в социалните мрежи, показващо последните мигове от живота на Флойд.

"Ако успяваш да кажеш, че не можеш да дишаш, това означава, че все още дишаш. По-вероятно е този мъж да е умрял от свърхдоза или от сърдечен пристъп. Видеото не показва оказаната от него съпротива, която го е довела до това положение. Полицията е разпъвана на кръст", написа в Туитър кметът републиканец.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

Още новини

Последни новини