Полените са повече след дъжд

Американски учени откриха, че полените след дъжд не намаляват, а се увеличават, защото се раздробяват и фрагментите остават по-дълго във въздуха, съобщи ЮПИ.

Химици от юниверситета на Айова са измервали концентрациите на полените по време и след пролетни дъждове с различна сила от 17 април до 31 май 2019 г. Дъждовните дни тогава били 28. Освен бурите, през този период се извило и торнадо.

Фрагменти от полен могат да се задържат във въздуха до 11 часа след силен дъжд, показват резултатите. Те могат да навлязат дълбоко в белите дробове и да влошат пролетните алергии.

"Макар и зрънцата полен да намаляват значително по време на дъжд, пикови концентрации на субмикронни фрагменти от полен са характерни по време на дъждовете и те се задържат часове" - каза един от авторите Елизабет Стоун.

Тя препоръчва на хората с алергии да не излизат, когато вали, особено ако има буря, дори няколко часа след като спре дъжда.

Зрънцата полен са здрави, но могат да се разкъсат при висока влажност. Това се случва, когато възходящото течение при буря ги отнесе до основата на облаците. Целите зърна са по-тежки и падат на земята, а фрагментите летят из въздуха. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини