С 350 бързи теста за ковид-19 проучват имунитета на родопчани в 10-те общини на Смолянска област

350 бързи теста, три възрастови групи от 0 до над 69 години и анализ на изградения имунитет ще подготвят специалистите при евентуална нова вълна

На областен съвет е взето решение за по- широко изследване сред населението на Смолян и областта, което да даде допълнителни данни за разпространение на вируса ковид-19. Методически, проучването се разработи от РЗИ-Смолян с помощта на специалистите от Териториалното отделение на НСИ в Смолян.

По думите на д-р Мими Кубатева този анализ ще даде по-задълбочен поглед и ще бъде полезен при една евентуална предстояща вълна, като ще даде информация каква част от населението се е срещала с вируса и каква част вече има имунитет.

„Това е важно за нова среща с ковид-19, за очакванията и прогнозите за развитие на следваща епидемия. Миналата седмица е поставена идеята, обсъди се и се прие като добра за изпълнение, работихме за изготвяане на дизайна и организацията. Ще бъдат обхванати 350 души, ще се включат джипитата, за всеки с определена бройка според три върастови групи. От днес започва подготовката за изследването и се очаква то да се случи в края на юни, като е необходимо технологично време, за пристигнат бързите тестове, се изготвят анкетни карти и информирани съгласия.“, обясни пред медиите шефът на РЗИ Смолян. Д-р Кубатева прогнозира, че в началото на месец юли може да има вече някакви резултати.

Началникът на ТО НСИ Смолян инж. Славов допълни, че изследването ще стъпи на база брой на населението по общини към 31 декември 2019г. Така тестовете ще се разпределят по общини -Баните -13 според населението, Борино-10, Девин-36, 26 за Доспат, за Мадан 36, Златоград-36, Неделино-19, Рудозем-30, Смолян-122 и Чепеларе-22.

Бързите тестове ще се обработят в РЗИ, а подходът е избран по подобие на този в Пловдив- пропорционално съотношение на брой тестове спрямо броя на жители.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини