1600 военни са дислоцирани във Вашингтон

Около 1600 американски военни са дислоцирани в района близо до Вашингтон на фона на ескалиращо напрежение и протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер разреши разместването на около 1600 военнослужещи от Форт Браг (Северна Каролина) и Форт Драма (Ню Йорк), заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.

Според неговото изявление военните са дислоцирани във военни бази до Вашингтон, но не са разположени в самия окръг.

Той отбеляза, че те са в повишена бойна готовност, но в момента "не участват в отбранителна подкрепа на операции на гражданските власти“.

Жителите на САЩ от няколко дни продължават да организират протести из цялата страна във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, след като полицейски служител използва сила по време на ареста му в Минеаполис.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се стреми да потуши протестите в цялата страна, а президентът заплаши да използва армия, ако губернаторите не се справят с демонстрантите.

Кореспондент на MSNBC съобщи снощи за разрастване на протестите в столицата - ден, след като Тръмп заплаши, че ще използва армията срещу цивилни, а администрацията му насилствено прекрати мирен протест от улиците на Вашигтон. Появиха се съобщения и видео, в които се ивжда употребата на сълзотворен газ и сила спрямо мирно протестиращи, за да бъде освободен път за преминаването на Тръмп до църква, където той трябвало да се снима с библия. Това се случва минути, след като президентът каза, че иска показване на военна сила при порушаването на протестите в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини