Разследване: Самотна лекарка прехвърли жилища на двама от „Факултета“ 9 дни преди смъртта си

Четири апартамента в София и други два в Плевен, отделно земи, гори и солидни спестявания. Това е притежавала бившата лекарка Нанка Калчева.  89-годишната жена имала само един племенник, с когото не поддържала връзка. Живеела сама в единия от апартаментите си в „Овча купел”.  Мислила да ги остави на  държавата до месец март тази година, когато се озовала в „Пирогов“, разказва наемателят й Десислав Крумов в разследване на NOVA.

„Някой я бута или пада по стълбите. Това е, което тя ми разказва. Откарват я в „Пирогов“ и тя ми се обажда и ми казва, че е на деветия етаж в травматологията”, разказва Десислав.
В „Пирогов” лежи само три дни, след което изчезва. Изписана е от непознат мъж и е закарана в апартамент в „Обеля”. 

„Дошли хора - интелигентни роми, които са я взели и са й казали, че ще я водят да гледат нея и майката на министъра на здравеопазването в една къща”, казва още Десислав.
Възрастната жена разказва, че санитарка от болницата я свързва с тези хора.

„Тази санитарка, явно се е обадила на тези хора, не знам кои са. И като я изписват, взимат я от „Пирогов“, не я прибират в дома й в „Овча купел”, където тя е живяла до онзи ден, а я карат в незнайна посока”, добавя Крумов. По телефона Нанка твърди, че се намира в „Обеля”, но не знае точния адрес. Разказва, че разговорите й се подслушват и не й е позволено да разговаря с близки и приятели.
Възрастната жена  започва да вдига все по-рядко телефона си и да се държи неадекватно, твърди наемателят. След това телефонът на пенсионерката се изключва и не се включва никога повече. Наемателят се усъмнява и подава сигнал в полицията, че е отвлечена.

Разследващите започват да търсят изчезналата възрастната жена. Откриват я в „Обеля”, в  общинското жилище на санитарката Мария Илиева от травматологията на Пирогов. Там тя работила от 21 години и спечелила доверието на ръководството. Преди да изчезне,  имотната пенсионерка лежала в отделението при нея и я помолила да я гледа, твърди хигиенистката.

Мария Илиева разказва, че Нанка я моли да я гледа, за което ще спечели апартаменти. „Казах й, че ако желае мога да я взема вкъщи, защото имам свободна стая, в която тя би могла да бъде”, разказва Мария.

Възрастната жена  живее в дома на санитарката около месец. Междувременно в 9-то Районно постъпва сигнал, че пенсионерката  крещи и вика за помощ от апартамента.
„Била е блъсната много лошо и е паднала на краката си и няколко дена е стенела от болки. И от това викане и крещене, са идвали от полицията по сигнал на съседи”, разказва Десислав.
Случаят става още по-заплетен . След случайното падане,  в началото на миналия месец, пенсионерката умира. Засега неясно при какви обстоятелства. Дни преди неясната смърт се оказва, че апартаментите й в София вече не са на нейно име.

Началникът на 6-то РУ – СДВР Милчо Милчов е на мнение, че фактът, че жената умира 9 дни след като имотите и вече не са на нейно име „буди основателни съмнения”. „В момента чакаме документи от столична община, за да видим на база на какво е издаден актът за смърт”, казва той.

Полицията и прокуратурата започват да разследват имотна измама. Установяват, че апартаментите на богатата възрастна жена са прехвърлени  в един и същи ден- на 5 ти май, при един и същи нотариус, с договор за издръжка и гледане. Новите собственици Гинка Иванова и Димитър Ташев са жители на столичния квартал „Факултета”. Санитарката от „Пирогов“ решила да ги запише на тяхно име , за да не й вземат общинското жилище. Били й близки, дори братовчеди, но се оказа, че не помни техните имена.

„Аз исках да са на моето име, защото аз я гледам, но тогава снахата вика - „майко, ако ти ги прехвърли, ще ти вземат имота, защото аз съм под наем - общинско жилище“. Тогава реших, че ще го прехвърлим на братовчедка ми на името”, казва Мария.

Търсим новите собственици на жилищата. Димитър Ташев е с богато криминално досие - за кражби, грабежи, разпространение на фалшиви пари, престъпления с акцизни стоки. Срещу него има и 5 неприключени съдебни дела. По документи е получил апартаментите на пенсионерката в  кварталите „Света Троица” и в  Ботунец. Откриваме го на строежа където работи.
„Аз съм собственик, но теб това не те интересува. Като ме разследват, има си органи, ще идват, ще ме разследват”, казва Димитър Ташев.

Другата нова собственичка, сдобила се с двата имота на пенсионерката в „Овча купел”, също живее във „Факултета”.  Откриваме само нейната майка.
Според нотариалните актове, новите собственици са се явили в кантората  на нотариус Надежда Димова с пълномощно, с пръстов отпечатък от починалата жена.
„Проверяваме тяхната достоверност и автентичност. Такъв вид престъпление се разкрива трудно, с оглед на това, че не е лесно да се набавят сравнителни образци за изследване”, пояснява началникът на 6-то РПУ Милчо Милчев.

По случая е разпитан и Георги Янев, по прякор Джеймса - многократно разследван за имотни измами, сочен за тартор на имотната мафия. Преди да почине Нанка Калчева той й е носил храна в апартамента на санитарката. През годините също се грижил за нея и я возил в скъпи коли. Миналата година е задържан отново, този път от спецпрокуратурата, с обвинението, че е ръководил престъпна група, която е отнела над 20 апартамента на самотни възрастни хора и психично болни.

„Доколкото ми е известно близо 8 месеца той беше в следствения арест. В годините е успял да прехвърли не малко имоти. Методът му на работа е да се представя за лекар или социален работник”, казва Милчев.
Въпреки твърдението,че официално е безработен, прави впечатление, че соченият за тартор на имотната мафия - Георги Янев, е успял да построи две внушителни къщи във „Факултета”.
Има ли данни за престъпление - МВР и Прокуратурата все още събират доказателства. Апартаментите на Нанка Калчева в Плевен също е трябвало да бъдат прехвърлени, но предишния ден жената е починала.
Докато разследващите проверяват, мнимите гледачи Гинка Иванова и Димитър Ташев готвят нова сделка - за препродажба на апартаментите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини