Застреляха брутално спонсор на ГЕРБ. Преглед на националния печат

Българи обикалят Балканите за евтиния, разкрива „24 часа"

Българите тръгнаха по Балканите не само на почивка, но и на пазар, защото в магазините на балканските ни съседи от месеци продават по-евтино заради кризата.
В Солун и Кавала може да подновите гардероба си за 200 лв. със средна ръка брандове, които у нас изобщо нямаме. В Скопие и Одрин се купуват плодове и зеленчуци за зимнина.
От Александропулис практичните домакини купуват перилни препарати. Сърбия се оказва меката на евтините цигари, а от Румъния идат евтини лекарства и месо.
Причина за ниските цени е и началото на големите летни намаления.
Лятото е в разгара си, отпуските също, а из цяла Европа текат грандиозни намаления. Кризата ни полазва все по-осезаемо, но ако изобщо имате намерение да пазарувате, сега е моментът. Още повече в комбинация с пътешествие и почивка.
Една от най-удобните и практични точки за шопинг, при това в пакет с плаж за български граждани от Югозападна България, е Кавала. През сравнително новия ГКПП Илинден-Ексохи се минава изключително бързо. Разстоянието София-Гоце Делчев е около 200 км, оттам до границата остават още двайсетина километра. Отсечката от границата до Кавала се взема за близо час и половина, ако няма тежки задръствания. Освен с лично превозно средство Кавала е вече достъпна и благодарение на множеството еднодневни екскурзии с автобус от Гоце Делчев.
В иначе малкия крайбрежен гръцки град има доста прилично разнообразие от маркови облекла. Най-силният коз на 30-хилядния град е Zara. Нещо, с което не може да се похвали дори близо двумилионната София. Истински голямото намаление в Кавала този сезон ще започне на 15 юли.
През останалото време обаче също могат да бъдат намерени изгодни предложения. Освен шопинг за дрехи, обувки и аксесоари тази дестинация предлага и нелоши оферти в магазините за хранителни стоки, където качествени гръцки продукти вървят на цени, по-ниски от българските. В хипермаркетите LIDL по всяко време на годината текат промоции. Тук е мястото да се запасите с тенекии с иначе доста скъпия у нас зехтин.
Пет литра от тази благотворна мазнина се продават за 15 евро - студено пресован, нерафиниран, от качеството екстравърджин. За сравнение в България струват поне 70 лв.
Лекарства от Румъния и цигари от Сърбия пък пазаруват изгодно видинчани. Те се снабдяват с евтини илачи от Калафат, които си поръчват по пътуващи до румънския град българи или по румънци, които идват на пазар във Видин. Разликата в цените е най-голяма при масовите медикаменти, но и останалите са средно с 25 процента по-евтини, отколкото у нас.
Ампула алгокалмин (румънският аналог на аналгина) при комшиите излиза 12 ст., а у нас е 90 ст. Кутия аспирин протект от 100 мг там е около 2,60 лв., а у нас е над 3 лв., опаковка с 40 хапчета нитроглицерин излиза 1,30 лв., докато в нашите аптеки е 2,50.
Месото също е по-евтино в Калафат и около Великден например масово се пазаруваше агнешко от северната ни съседка, където цената бе около 2,50-3 лв.
Телешкото е с наполовина по-ниска цена и също е една от стоките, които нашенци пазаруват в Румъния. В Сърбия цигарите са значително по-евтини и след последното поскъпване на цигарите у нас разликата в цените на една кутия е до 1,50-2 лв. в зависимост от марката. Заради ограничението за внос до 1 стек цигари няма наплив да се пътува до Сърбия специално за това.
Най-често евтини цигари се доставят чрез сезонни работници от граничния град Брегово, които работят в селското стопанство в отсрещните сръбски села.
Във Франция шеговито казват, че във времето от 12 до 14 ч по пладне в страната не е възможно да избухне революция. Тогава французите обядват. За Македония този двучасов френски срок е лятото. Тогава пазарите се пълнят с пресни плодове и зеленчуци, а старата поговорка "Има ли домати и чушки, няма да сме гладни", се е превърнала в житейска практика. Предлагането е голямо, а цените са умерени и поносими за македонците. Статистиката показва, че за юни стойността на потребителската кошница за четиричленно семейство е 11 986 денара, което прави около 195 евро. При това в сравнение с май "кошницата" е по-евтина със 7,7 на сто. Това се дължи на намалените индекси на хранителните стоки. Най-голяма е отстъпката при зеленчуците - 36 на сто, за яйцата е 3,4 на сто. Най-евтини са зеленчуците в районите, където те са основен поминък - Струмица, Радовиш, Шип.
В Скопие в зависимост от пазара, където те се продават, цените са различни. На най-евтиния от тях - така наречения Битпазар, където продавачите са предимно албанци, може да си купите чудесни домати за 15 денара (50 ст.), чушки - около 40 денара (1,25 лева). Активно тръгва и бостанът и много скоро Скопие ще бъде осеяно на всеки ъгъл и на всяка по-голяма сянка с купища дини и пъпеши. Цената засега се движи около 10 денара (35 ст.) за килограм.
Одрин е най-предпочитаната дестинация за пазаруване не само в период на летни намаления, но и през цялата година. Въпреки че куфарната търговия и еднодневните шопинг турове попрестанаха, свиленградчани пазаруват в най-близкия до границата турски град.
Летните реколти от плодове и зеленчуци са с 20-30 на сто по-евтини, отколкото у нас. Същото важи за маслини и зехтин. По на сметка са и перилните препарати. В момента заради кризата голямо намаление има и на цените на мебелите - до 30-40%. Те са и по-качествени, и с по-добър дизайн от масово продаваните у нас. Вечер пък на рибната борса преди приключването на пазара може да се намери например паламуд за по 3 лева килото.
Напоследък гръцкият Александруполис също е предпочитан хем като възможност да се види Бяло море, хем да се напазарува от тамошните хипермаркети.
Както и в Турция, надолу от нашите са цените на перилни препарати, плодове и зеленчуци. Картофите също са с около 5 цента за килограм по-евтини.
Узото също е на сметка, а литър струва по-малко, отколкото марковите български ракии.
Солун е фешън столицата на долната средна класа в България. Там парцалките и обувките, както впрочем и мебелите са много, висококачествени и евтини. Ако мутресите и гей елитът ходят на пазар в Милано, то в Солун са по-обикновените заможни. Впрочем ходят и много истински богаташи, защото е близо и удобно. В момента има драстични намаления заради кризата. Популярният голям универсален магазин "Глу" разпродава всичко по 10 и 15 евро. Първокачествени маркови ризи, маратонки, костюми и обувки се вземат за без пари. Големите вериги пък правят уж специални промоции - един ден 30% надолу на мъжките, друг на женските стоки. На третия са парфюмите.
Заради трудностите в паркирането българите обаче ходят по моловете извън популярния булевард "Цимисхи".
Лукс на половин цена в Лондон

Лоу кост авиокомпаниите направиха Лондон една от най-достъпните европейски столици за българина. Особено ако се организирате навреме, можете да пътувате за средно 150 лв. в двете посоки. Инвестицията се изплаща многократно в сезона на големите разпродажби, които в момента текат със страшна сила в британската столица.
Тук шопинг манията е завладяла всички основни търговски улици - от по-нискобюджетната "Оксфорд стрийт", през няколко идеи по-престижната "Риджънт стрийт" до супербаровската "Бонд стрийт". Последната от светата троица на лондонския шопинг маниак е видимо оживена въпреки кризата. И има защо - всички световни елитни марки са намалили цифрите си наполовина. Единствено високо вдигнат гарда си държи "Луи Вюитон", който не страда от липсата на интерес от клиенти от Близкия и Далечния изток, готови да броят 2 хил. паунда за последен модел чанта. Ако още нямате в гардероба си обувки на "Джими Чу", с които Кари Брадшоу крачеше бодро по Ню Йорк, сега е моментът да се отбиете в лондонския бутик на "Бонд стрийт". За около 300 паунда ще си тръгнете с чифт непреходни чепици. Не е нужно да инвестирате пари за малка кола на старо в чанта, за да сте в крак с модата. Доказани марки като "Армани" и "Джил Сандер" например примамват с вечни изчистени минималистични модели между 200 и 300 паунда.
С един тегел по "Оксфорд" и "Риджънт" срещу 300-400 паунда можете да си обновите летния гардероб от главата до петите. Тук се гмуркате в царството на средната ръка брандове, които предлагат най-добрата комбинация от цена и качество, достъпни за масовия българин.
Ако можете да си го позволите, сега е моментът да тръгнете на пазар в Harrods. "Има само едно намаление", гласи поканата, изрисувана върху двуетажните автобуси, с която храмът на луксозните стоки изкушава лондончани и гости на града. По традиция всяка година световноизвестна личност официално открива началото на разпродажбите в мега магазина. Миналата събота това направи Миша Бартън. Най-добре да я последвате до 19 юли, когато приключва флирта на лукса с народа.

Измамници искат такса "свински грип", разкрива „24 часа"

Полицията издирва банда измамници, които спират коли на турски гастарбайтери на около 5 км от пункта на Калотина и им искат удостоверения, че не са болни от свински грип. После мнимите санитарни инспектори пускали автомобила да продължи срещу "такса" от 20 до 50 евро.
Сигналът за тази най-нова измама бил получен в МВР от Външно министерство след жалби до наши дипломатически мисии в Германия от потърпевши хора.
Сигнали за новата схема стигнали до ченгетата в началото на тази седмица. Според тях измамниците били трима-четирима мъже, облечени с костюми. Спирали край пътя с бяла кола и махали със стоп палка на автомобили с германски номера. Един от тях знаел турски и обяснявал на пътуващите, че трябва да покажат медицински изследвания, че не са преносители на вируса AH1N1. Чужденците за първи път чували за подобно удостоверение и почвали да се чудят как са минали през толкова граници, а само в България им искат такъв документ. После давали пари като глоба или като рушвет, за да нямат проблем със "здравните инспектори".
От пресцентъра на МВР съобщиха официално, че няма изискване за никакви бележки към пристигащите у нас чужденци. Всеки, който е станал жертва на подобна машинация, може да се обади денонощно на телефон 983 18 65 в, или да прати съобщение на адрес nsgp@mvr.bg.
"Очакваме сигнали, по които незабавно ще вземем мерки", увери Лора Любенова, говорителка на Граничната полиция.

Цените на жилищата се приземиха, отбелязва „Сега"

Липсата на сделки принуди продавачите да свалят още повече цените и да приемат все по-нетрадиционни начини на плащане. Според един от най-големите сайтове за имоти imot.bg за последната година офертните цени са паднали с 30%. Реални продажби обаче има на много по-ниски стойности.
Най-видимо са свалили гарда продавачите на едностайни апартаменти. В определени райони на София цените, на които се предлагат малките жилища, са паднали с 40%, показват данните от сайта. В "Стрелбище" например ако за едностаен апартамент в края на юни миналата година са искали средно 1532 евро на кв.м, сега офертите са за по 931 евро. В централните части на "Люлин" спадът е с близо 37%. В края на юни миналата година офертите "продава" са били за средно 943 евро, а сега са за около 601 евро. В "Младост 1" офертните цени също са паднали сериозно - с около 35%. Изключение от тази тенденция правят само едностайните домове в центъра на София и в кварталите "Хладилника", "Хиподрума", "Мусагеница" и "Редута".
При двустайните апартаменти също има значително понижение. Ако през юни миналата година такова жилище в столичния квартал "Обеля" се е предлагало за около 907 евро на кв.м, сега цената е 590 евро на кв.м, т.е. с 35% по-евтино.
Кризата не е подминала и т.нар. престижни квартали, където в разгара на строителния бум офертите биеха световните рекорди. Ако в сайта се сравнят предлаганите цени на двустайни жилища в квартал "Иван Вазов", ще се види, че средната е паднала с 34%. От 1829 евро на кв.м миналата година сега цените са стигнали до 1220 евро на кв.м. Дори район "Оборище" отчита спад от близо 32%. Сега цените там са 1156 евро на кв.м, а в края на юни миналата година са били 1700 евро на кв.м.
Тенденцията е видна и в други градове. Най-драстично са паднали цените във Варна. Едностайните жилища в центъра на морската столица се предлагат на цени, които са 40% по-ниски от миналогодишните. В квартал "Аспарухово" спадът е с 30%. В центъра на Пловдив ако едно малко жилище през юни миналата година се е предлагало за 938 евро на кв.м, то сега цената е 760 евро на кв.м, т.е. има 23% спад. В по-отдалечените квартали като "Тракия" понижението достига 30%.
От големите градове единствено в Бургас има малка промяна в офертните цени. Предложенията за едностайни жилища в квартал "Славейков" например са поевтинели само с 15%. В центъра на Бургас цените на жилищата са без съществена промяна, а в някои квартали дори има увеличение.
Според брокери понижението на офертните цени показва, че собствениците и продавачите на жилища са почнали да гледат по-реалистично на пазара. Според Добромир Ганев от "Форос" обаче това означава, че и разликата в предлаганите цени и нивата, на които реално се сключват сделки, също намалява. Само че малкият брой сделки не позволява да се определи реалната пазарна стойност на имотите. "За периода от юни миналата година до средата на тази година броят на сделките е спаднал с близо 70%", припомни Орлин Владиков от "Орвитекс".
Заради свития пазар бартерът се настанява все по-трайно и при имотните сделки. Орлин Владиков твърди, че все по-често купувачите плащат част от стойността на жилището с пари, а другата част се доплаща с бартер. "Наскоро имахме случай, при който купувачът доплати стойността на жилището си в столицата, като отстъпи на продавача терен в покрайнините на града", обясни Владиков. В друг случай доплащането станало с отстъпване на моторно превозно средство.

Три банки са пуснали за публична продан четири семейни хотела в Балчик, Созопол, Черноморец и недовършен хотел в Св. Влас. Документи за участие в търговете може да се подават през юли, а началната цена е 700.6 лв./кв. м за готовите и 336 лв./кв.м за недовършения хотел, показват данни на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Кервани към урните, разкрива „Стандарт"

Кервани тръгват още от днес към урните. Рейсове, пълни със симпатизанти и платени гласоподаватели, поемат към най-спорните избирателни райони. Близо 100 000 българи ще кръстосват страната, за да наклонят везните в партийните битки за мажоритарните кандидати. Най-големите десанти от пришълци са в Кърджали и Благоевград. Там за вота на 5 юли са регистрирани по 20 000 избиратели, които са с постоянен адрес в други райони. Над десет хиляди гласа на колела се чакат също във Варна, Бургас и Хасково. С 16 000 е набъбнал списъкът с избиратели в Разград в сравнение с евровота, сочи служба ГРАО в града. Повечето от "изборните туристи" са студенти, роми и летовници. Чиновници обаче също отиват на излет в града, където техните началници са кандидат-депутати. Заради вота от няколко дни у нас пристигат и автобуси от Турция.

Гръмнаха спонсор на ГЕРБ, пише „Стандарт"

Показно убийство в центъра на Шумен разтресе държавата ден преди вота. За първи път в годините на демокрацията градът бе блокиран заради показния разстрел на бизнесмена Румен Рачев.
Минути след 12 часа вчера на обяд той, леля му и сестра му излизали от местната болница, където сменили превръзката на Рачев, който преди дни бил опериран. Точно когато Румен и близките му излизали от болницата и дори вече отваряли вратите на тъмния джип "Инфинити", Рачев се стоварил на земята. В първите секунди никой не разбрал какво става, защото изстрели не се чули. Когато обаче от тялото на Рачев бликнала кръв, сестра му започнала да крещи, че е ранен. В болницата шуменският бизнесмен е бил вкаран жив. Въпреки едночасовите опити на докторите да го реанимират обаче той издъхнал. Килърът е улучил Рачев три пъти - в главата, сърцето и гърдите.
Веднага след новината за убийството кандидати за депутати от листата на ГЕРБ пристигнаха в спешното отделение. Рачев не е член на ГЕРБ, но бе от отявлените ни симпатизанти, съобщиха по-късно от централата на партията.
По същото време пълното описание на убиеца на Рачев бе разпространено из целия град. Според разказа на очевидци килърът е бил облечен в работен гащеризон и зелена шапка. Оръжието му пък приличало на газов пистолет, но с дълго дуло, което според криминалистите е бил именно заглушителят. Килърът избягал в пресечна улица, където го чакал автомобил, с който моментално изчезнал в неизвестна посока. Всички входно-изходни артерии на Шумен бяха блокирани минути след убийството, но от килъра няма и следа.
Румен Рачев е известен в региона бизнесмен. Негови в града са хотел "Бохеми" и развлекателният комплекс в Градската градина. Рачев е един от спонсорите на ГЕРБ, предоставил безвъзмездно на хората на Бойко Борисов да ползват офис в съседство на детската сладкарница в Градската градина.

Застреляха авер на Бойко в Шумен, пише „Монитор"

42-годишният бизнесмен Румен Рачев беше застрелян на входа на болницата в Шумен вчера по обяд.
Мъжът е бил атакуван от засада и убит почти от упор с три куршума.
Румен Пъпката, или Румен Каратиста, както е известен през 90-те години Рачев, минава за приятел на неформалния лидер на ГЕРБ още от ранните години на прехода, но нямаше политически изяви в Шумен.
В негов локал в градската градина се помещава и офисът на Герберската партия.
Рачев е съден през 1990 година за вещно укривателство, обяви по-късно следобед говорителят на полицията Десислав Райчинов и с това изчерпа темата за криминалното досие на Рачев.
Румен Рачев се установи в града след приключването на гангстерската война в София от края на 1993-та и началото на 1994-та и беше една от ключовите фигури в баталиите между борците и каратистите. В Шумен официално държеше хотелски комплекс "Бохеми" и сладкарница и бирария в Градската градина.
Мисля, че всякакъв политически привкус би бил излишен и би се насложил върху една чисто човешка семейна трагедия, коментира пред "Монитор" лидерът на ГЕРБ в Шумен Веселин Златев. Това е първото убийство по толкова брутален начин пред вратите на най-голямото болнично заведение по отношение на човек, който преди три седмици претърпя една изключително тежка операция, коментира още Златев.
Рачев е имал рак на дебелото черво и е бил в много тежко състояние след операция, направена преди три седмици. Според негови близки му предстояла и нова. След операцията всеки ден ходел на превръзки в болницата в Шумен с личното си "Инфинити". Графикът на посещенията му е бил еднообразен и е бил лесно проследен. При излизане от превръзка вчера между портала и паркирания на около 15-20 метра джип е бил изненадан в гръб близо до колата и застрелян почти от упор. Един от куршумите е заседнал в шофьорската врата на джипа, видя репортер на "Монитор". Застреляният е бил с жена си Вирджиния и тяхна леля. Докато лелята останала при строполилия се на място мъж, съпругата му хукнала да преследва убиеца - мъж със зелен гащеризон. Гонила го повече от 200-300 метра, навела се да вземе камък, но килърът успял да свие в пресечката по ул. "Парчевич". Бягаше с пистолет в ръка и се качи тука в някаква тъмносиня кола, паркирана пред №44, в която го чакаше шофьор, после тръгнаха с мръсна газ, разказваха вчера лелки, за които не беше сигурно дали са очевидки или говорят по преразказ. Колата е чакала пред номер 44 най-малко час. Горе-долу толкова се мотаел в градинката пред входа на болницата и мъжът с работнически гащеризон, за когото се предполага, че е убиецът. От няколко дни се въртеше тук, разказа човек от охраната на болницата.
Бизнес интереси вероятно са в дъното на убийството според една от версиите, по които работи полицията. Преди време Рачев се разделил с варненски съдружник и сега двамата водели дела за бизнеса. Едва ли покушението е свързано с миналото му и с гангстерската война, защото противниците му и повечето участници от тогава са покойници, коментираха вчера криминалисти. От героите от онова време са живи Слави Бинев, Алексей Петров и Маргините, които заради Каратиста се криха близо година в Гърция до сключването на примирие между групировките.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини