Община Асеновград сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекта за благоустрояване на централната зона в града

На 01.06.20 г. община Асеновград сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Акад. Николай Хайтов" в гр.Асеновград - I етап". 

Стойността на проекта e 4 313 813.86 лева, 100 % безвъзмездна финансовата помощ. Срокът за реализация е 30 месеца. 

Проектът ще се осъществи с финансовата подкрепа на ОП " Региони в растеж " 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Той е насочен към подобряване на градската среда в гр.Асеновград и в частност благоустрояване на централната зона на града. Има за цел, от една страна, да придаде идентичен, единен и запомнящ се облик, като в същото време предлага и решение за укрепване на конструкцията на площадното пространство.

Инвестиционният проект обхваща част от площадното пространство и изцяло ниво II и III на площад "Академик Николай Хайтов". Съгласно него са предвидени демонтаж на съществуващи настилки в обхвата на двете нива и съществуващи стълби и монтаж на нови настилки; изграждане на постоянна открита сцена, която да може да се използва за организирани събития, представления, неформални прояви, публични изяви; изграждане на алпинеуми и амфитеатрална зона за отдих.

Предвижда се също така "повдигане" на ниво II-ро чрез полагане на нова стоманобетонова плоча. Планувано е  цялостно отводняване, ново улично и площадково осветление, включително осветяване на околните обществени сгради - Градска библиотека, Общинска администрация и РУ на МВР, изграждане на система за видеонаблюдение, цялостно озеляване на новооформените зелени площи, изграждане на поливна система, изграждане на съоръжения, осигуряващи достъпност за хората с увреждания.

Проектното предложение е част от Инвестиционната програма на община Асеновград за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Асеновград ( ИПГВР ) за периода 2014 - 2020 г.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини