Под карантина към 12.06.20 г. в Асеновград са 135 души

Карантинираните към днешна дата ( 12.06.20 г. ) в община Асеновград са 135. От тях около 45 % са в града, а останалите са в селата Боянци, Козаново, Тополово, Бачково, Избегли, Конуш и Стоево, като най-голям брой са в Боянци - 73 души.

Няма регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 в община Асеновград до момента.

През изминалата седмица екипи от инспектори на звеното на РЗИ в Асеновград и на Районното управление на МВР в града извършиха общо 138 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения. Проверени бяха и 12 обекта с обществено предназначение. Образувано е 1 досъдебно производство по преписка за неспазване на карантинните изисквания.

Продължава работата с получените от РЗИ - Пловдив списъци. Своевременно се подава информация към кметовете и кметските наместници за нови лица, поставени под карантина. Осигурено бе полицейско присъствие в село Боянци, където на 06.06.20 г. , 07.06.20 г. , 08.06.20 г. и 10.06.20 г. се завърнаха голям брой работници от Испания.

След влизане в сила заповедта на министъра на здравеопазването за отпадане карантината на лица, завръщащи се от редица страни, значително се затруднява контролът, тъй като в списъците на РЗИ - Пловдив не се посочва кой от коя държава влиза в България. Освен това на сухопътните и морски ГКПП съществува възможност пътуващите да не посочват коректно от коя страна идват, за да не попаднат под карантина.

"Тревожен става фактът, че все повече се увеличава броят на хората, които не спазват изискванията за социална дистанция. С отпадането на редица ограничителни мерки значително нараства и рискът от разпространение на инфекции. Все повече на преден план излиза чувството на лична отговорност и самодисциплина на всеки един от нас, тъй като предпазвайки себе си, ние пазим и другите. Апелирам да спазваме поне мерките, които в момента са в сила, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, като социалната дистанция е най-важна", призова кметът на Асеновград доктор Христо Грудев. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини