Стотици полицаи излязоха на протест, защото им забраняват да душат при арест

Стотици френски полицаи се събраха в събота вечерта пред Триумфалната арка с коли и запалени сирени, за да изразят недоволството си от обявената отмяна на прилагане при арест на т.н. техника на „душене“. Полицаите запяха Марсилезата и хвърлиха белезници на земята, в навечерието на обръщение на президента Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

В същия ден хиляди хора демонстрираха по целия свят, от Лондон до Париж, за да осъдят расизма и полицейското насилие, емоция, породена от убийството в САЩ на Джордж Флойд от полицейски служител.

„Моите колеги се почувстваха захвърлени, изоставени от своя отговорен министър“ след съобщенията в понеделник на министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер за подобряване на етиката, дълга и отговорността на полицейските сили, обясни Йоан Мара, полицейски служител и представител на профсъюза.

"Ако президентът на републиката не потвърди пълната си подкрепа за националната полиция, трябва да очакваме, че движението ще набере скорост, благодарение на действията и демонстрациите от страна на полицията", добави той.

Министърът на вътрешните работи прие полицейските синдикати в петък, много развълнувани след неговите изказвания в понеделник, особено за прекратяване използването на техниката на задържане наречена „душене“.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини