Бихме шута на тройката, Бойко премиер. Преглед на националния печат

„Сега": Бойко Борисов: Ще стана премиер

"Струва си, готов съм да поема отговорност. Всяко друго решение ще е бягство от отговорност", заяви неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по bTV.
"50-тият премиер на България трябва да се казва Бойко Борисов", заяви преди това председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "С оглед на моментните прогнозни резултати отговорността, която поемаме, е да съставим максимално бързо едно силно дясноцентристко управление. Ще направим всичко възможно да получим широка парламентарна подкрепа за всички реформи и законодателството, което трябва да бъде изработено", допълни той. "България се нуждае от измиване на срама пред Брюксел, а тази промяна ще стане чрез ГЕРБ", смята още Цветанов.
Според него високата избирателна активност е била единственото противодействие на купуването на гласове, което беше формирано от тройната коалиция.

„Стандарт": Голям Бой(ко)

Народът би шута на тройната коалиция и даде властта на Бойко Борисов. ГЕРБ спечели съкрушителна победа в парламентарния вот с над 40%. Партията на Бойко вкара и 27 мажоритарни депутати, останалите 4 са на ДПС. Над 4 милиона българи отидоха до урните и не позволиха купените гласове да предрешат изборите. Младите се събудиха и донесоха огромния аванс на ГЕРБ, коментираха рекордната 60% избирателна активност социолозите. "Лъжите на управляващите се обърнаха срещу тях и народът ги наказа", заяви веднага след триумфа Бойко Борисов, който потвърди, че е готов за премиер. От Синята коалиция и РЗС заявиха, че чакат покана да влязат в новия десен кабинет. "Атака" също заяви подкрепата си за ГЕРБ. БСП и ДПС остават опозиция, а ЛИДЕР до последно бе на косъм да стане седмата партия в парламента. НДСВ излетя зад борда.

„Дума": България поиска десницата

България поиска десницата да управлява. Това показват данните от проведените вчера парламентарни избори. Партията на Бойко Борисов ГЕРБ към 19 часа имаше около 40 процента от гласовете и бе далеч от другите си конкуренти. Резултатите от екзит-пола на Галъп дадоха на Коалиция за България около 18 на сто от гласовете. Трети останаха ДПС, които получиха 14 процента. На четвърто място традиционно се нареди "Атака" с резултат към 9,5 на сто от гласовете. Синята коалиция взе по-малко от очакваното и получи около 7%. Към 19 часа все още не беше ясно дали ЛИДЕР и РЗС ще успеят да попаднат в 41-ото Народно събрание, защото резултатът им бе около 4 на сто. НДСВ, които се представиха неочаквано добре на евровота преди месец, сега почти твърдо няма да влязат в следващия парламент. Според данните на МБМД пък мажоритарните кандидати в почти цялата страна се печелят от ГЕРБ - 21 от тях са при Бойко Борисов. Четири взима ДПС, а двама - Коалиция за България. При този резултат ГЕРБ вероятно ще има около 112 депутати в следващия парламент, а БСП към 43.
Изборите се проведоха при избирателна активност около 50 на сто.

„24 Часа": Поверваха

Разгромна победа спечели вчера партия ГЕРБ, като има немалка вероятност почти да стигне парламентарно мнозинство от 121 депутати.
Така Бойко Борисов почти стигна процентите на царската победа от 2001 г. Тогава Симеон Втори взе 42,74%, а сега Борисов по данни на "Галъп" взема 41,5%. Срещу 18 процента на БСП на вота вчера.
Още по обяд социолозите от "Афис", "Галъп" и Сова Харис обявиха, че ГЕРБ води срещу главния си опонент БСП с 40:20 процента. Юрий Асланов пък бе сигурен, че хората на Бойко Борисов ще вземат поне 22 мажоритални стола.
Снощи Алфа рисърч и Сова Харис обявиха, че вероятно ГЕРБ ще вземе 27 мажоритални стола, а ДПС - 4. Така ГЕРБ според данните ще има общо 110-118 мандата в 41-ото НС.

„Труд": Бойко срази червените на куц крак

Бойко Борисов смаза конкурентите си на вота. Дори и на куц крак, както сам се шегуваше в последните дни преди изборите (заради контузия при игра на футбол)
Към 20 часа според социолозите разликата между ГЕРБ и "Коалиция за България" се доближаваше до 20 процента. След рекорден вот в Турция ДПС (11-14 процента) стана трета сила, а четвърта - "Атака" (9-10 процента). С около 8 процента подкрепа "Синята коалиция" вкарва по груби сметки 15-19 депутати. А това означава, че с хората на Бойко Борисов (112-115 депутати) без проблем могат да съставят дясно правителство.
Победата на Бойко борисов бе подкрепена и от смазващо предимство при мажоритарните кандидани. Според социолозите ГЕРБ взима 27 от 31 мажоритарни депутатски места, а ДПС - останалите четири.

„Дума": БНТ показа как се гласува два пъти

Как е възможно човек да измами закона и да гласува два пъти в избория ден показа в репортаж БНТ вчера, предаде сайтът "Всеки ден". Журналистката от телевизията Надя Обретенова пред камерите демонстрира как се случва това. Тя си е извадила удостоверение за гласуване на друго място. След това на цветен ксерокс преснели документа й. С истинското удостоверение тя гласува в една избирателна секция, където я дописаха в избирателния списък. След това тя отиде в друга секция, където показа фалшифицирания документ. И там приеха удостоверението и решиха да я допишат в списъка. Точно тогава Обретенова разкри измамата. Репортажът бе излъчен в изборния ден, по думите на Обретенова, за да покаже, че вотът може да бъде фалшифициран и опорочен.
Разследването обаче възмути ЦИК. Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Александров го нарече "пълно безобразие", защото БНТ "учи гражданите как да гласуват неправомерно". Той дори призова прокуратурата да се самосезира по случая. Според него удостоверенията са възможност и легална форма хората да гласуват, когато не се намират на мястото, където живеят на постоянен адрес.

„Новинар": 21 млн. лева изхарчили партиите за изборна търговия

Близо 21 млн. лева са похарчили партиите за изборна търговия за вота на 5 юли. Това заяви социологът Антоний Гълъбов от асоциацията „Прозрачност без граници". Това по негови думи това прави три пъти повече от сумите, които политическите сили са заделяли за купуване на гласове на евроизборите. Тогава те общо са похарчили 8 млн. лева. Гълъбов заяви, че тези пари обаче в по-голямата си част не са достигнали да обикновените хора, а основно са влезли в джобовете на така наречените дилъри, които реализират изборните сделки. Сумите, давани на ръка на гражданите, за да продадат вота си, са варирали от 20 до 50 лева. В някои случаи е била предлагана дори и храна и или нова работа.

„Новинар": Братята Галеви нито в парламента, нито зад решетките

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов не влизат в парламента. И в Кюстендил, където кандидат беше Галев, и в Перник, където беше издигната кандидатурата на Христов, мажоритарният мандат беше спечелен от кандидат на ГЕРБ. В Кюстендил Пламен Галев е с около 4 процента след кандидата на ГЕРБ Валентин Микев.
Въпреки че не успяха да станат депутати, дупнишките бизнесмени няма да се върнат зад решетките. Мярката им за неотклонение е парична гаранция и те не би следвало да бъдат задържани, но делото срещу тях безусловно тръгва веднага, обясни градският прокурор на София Николай Кокинов.
На 16 юни двамата бяха пуснати срещу парична гаранция от по 50 000 лв. Галев беше в ареста от края на миналата година, а Христов попадна зад решетките в края на януари. На бизнесмените бяха повдигнати обвинения за създаване и ръководене на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини