Корупционен скандал в румънската държавна Унифарм за предпазни средства

Генералният директор на румънската национална фармацевтична компания Унифарм Адриан Йонел е обвинен от прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в редица корупционни престъпления, включително вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение, съучастие в търговия с влияние и други, съобщава сайтът Зиаре.

Прокурорите съобщиха, че са наложили на Йонел съдебен контрол за срок от 60 дни, считано от днес.

Той е обвинен, че в качеството си генерален директор на държавната компания Унифарм е поискал подкуп от 760 000 евро от посредник, за да осигури на едно търговско дружество сключването на договор за покупка на защитно оборудване срещу заразяване с Ковид-19 (250 000 гащеризона и 3 милиона хирургически маски).

Договорът е бил сключен с частна фирма през първата половина на месец март 2020 г. при нарушаване на законовите разпоредби за държавните поръчки, посочват прокурорите. Освен това 1 милион от закупените в рамките на този договор маски не отговаряли на стандартите за хирургически маски.

Според НДБК преговорите между генералния директор на Унифарм и посредника са се провели в един ресторант в Букурещ, като било договорено посредникът да получи от въпросната фирма 5 810 175 леи (над 1 199 000 евро), тоест 18 процента от стойността на договора. От тази сума Йонел трябвало да получи сумата от 760 000 евро.

Тъй като фирмата не платила на посредника нищо от исканата сума, генералният директор на Унифарм взел решение за едностранно разтрогване на договора. Така в рамките на договора били доставени само 1 милион маски, неотговарящи на изискванията, и 26 000 защитни гащеризона.

Размерът на нанесените щети на националната компания Унифарм се оценява на 2 380 000 леи (491 000 евро).

"Невинен съм и очаквам да успея да потвърдя този факт с доказателства", заяви за Зиаре Адриан Йонел.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини