Среща по повод опазването на околната среда и водите и въвеждането на кръгова икономика във всички предприятия се проведе в "КЦМ - 2000 Груп" АД

Изображение 1 от 3

    Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев участва в среща, провела се в "КЦМ - 2000 Груп" АД, на която присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

    Темата на визитата бе опазване на околната среда и водите и поетапно въвеждане на кръгова икономика не само в големите, но и в средните и малки предприятия.

    Целта е генерираният отпадък да бъде преработен и ползван отново така, че от него да се произвежда трети продукт, който да влезе в употреба за нуждите на същото производство.

    Министър Димитров посочи завода "КЦМ - 2000 Груп" АД като единствен пример в България, който опазва околната среда в максимална степен, като инвестира милиони левове за това. Предприятието развива дейността си на хиляди квадратни метри площ и е почти на еднакво разстояние от Асеновград и Пловдив.

    Екоминистърът се обърна към председателят на Надзорния съвет в организацията инженер Румен Цонев с молба за съдействие да се представи пред обществеността начинът, по който комбинатът се справя с генерирания отпадък и заустването на отпадни води така, че да не се замърсява природата.

    Емил Димитров похвали кметовете на Асеновград - Христо Грудев, на Куклен - Мария Белчева, на Пловдив - Здравко Димитров, както и народните представители от региона, че непрекъснато обръщат внимание на опазването на околната среда.

    В тази връзка, асеновградската общинска администрация вече проведе 2 кампании - за събиране на непотребни за гражданите дрехи и мебели. Предстои да се състои и акция за събиране на елетроуреди.

    Целта е да не се допуска изхвърлянето на всички тези вещи на нерегламентирани за целта места.

    На Балканския полуостров и дори за Турция "КЦМ - 2000 Груп" АД е единственото предприятие за производство на цинк и олово. А площадката за депониране на отпадъците й се разпростира на плою от 740 декара.  Според министъра на околната среда и водите, често клиенти отказват да работят с предприятия, които имат екологичен проблем, затова ще бъде важна крачка да се открие трайно и единно решение за всички фирми  да се осигури възможност да въведат в процеса на работата си кръговата икономика.

    По този начин ще намалее и броят на нергламентираните замърсявания, а ресурсите на природата да се ползват по-рационално.

    Посещението на кмета на Асеновград и другите официални лица в "КЦМ - 2000 Груп" АД завърши с обиколка на предприятието и със запознаване с работния процес. Служителите обясниха на гостите подробно по какъв начин се извършва обработката на металите, при каква температура и какви са средствата за сигурност и безопасност при работа.

    Сред официалните лица присъстваха също Борис Ячев, Запрян Янев, доктор Джевдет Чакъров, Манол Генов и други.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини